Site icon Hetman News

Еритрея відкликала свою національну збірну з футболу через побоювання, що гравці не повернуться до країни

збірна з футболу Еритреї

Eritrea national football team players line up for a team photo just before the start of the FIFA World cup qualifying match at Francistown's Stadium on October 13, 2015. Ten footballers from Eritrea's national squad have sought political asylum in Botswana after playing in a qualifying match for the 2018 World Cup, an Eritrean non-governmental organisation said October 16. The players were part of the national team -- known as the Red Sea Camels -- that lost 3-1 to Botswana in Francistown on October 13. AFP PHOTO / MONIRUL BHUIYAN (Photo credit should read Monirul Bhuiyan/AFP via Getty Images)

Федерація футболу Еритреї вирішила відкликати національну збірну з кваліфікацій на Чемпіонат світу з футболу 2026 року, оскільки вони боялися, що гравці звернуться за політичним притулком за кордоном, повідомляє The Guardian з посиланням на джерела, що близькі до команди.

10 листопада Міжнародна федерація футболу та Африканська футбольна конфедерація у спільній заяві повідомили, що всі матчі збірної Еритреї у відборі на ЧС-2026 скасовані. За кілька днів Еритрея мала зіграти перший матч відбіркового раунду з Марокко. Причини відклику збірної не наводилися.

За інформацією видання, деякі члени ENFF намагалися переконати Міністерство спорту та культури Еритреї дозволити збірній взяти участь у відбіркових матчах, але керівник відомства Земеде Текле відмовив їм у цьому. Один з розмовників The Guardian заявив, що футболістам збірної складно оскаржити рішення федерації, бо за це їх можуть ув’язнити.

За даними Guardian, з 2009 року понад 60 футболістів скористалися своїм статусом, щоб звернутися за притулком. Останній випадок пов’язаний з втечею п’ятьох футболісток кілька годин до матчу проти збірної Уганди в рамках жіночого чемпіонату Союзу футбольних асоціацій Східної та Центральної Африки у листопаді 2021 року. Останній матч чоловічої збірної Еритреї — товариська гра зі збірною Судану, яка відбулася у вересні 2020 року і закінчилася перемогою останньої з рахунком 1:0.

Згідно зі звітом правозахисної організації Human Rights Watch за 2022 рік, уряд Еритреї проводить репресії проти населення, накладає обмеження на свободу слова, переконань і віросповідань, а також заважає незалежній перевірці з боку міжнародних спостерігачів. З 1993 року, коли Еритрея стала незалежною, в країні ні разу не проводилися вибори. З того часу президентом країни є Ісайяс Афеворкі.

Exit mobile version