Site icon Hetman News

Ільхам Алієв оголосив про проведення позачергових президентських виборів в Азербайджані

Ільхам Алієв

Президент Азербайджану, Ільхам Алієв, оголосив про проведення позачергових президентських виборів у країні. Згідно з указом, підписаним у четвер, 7 грудня, і опублікованим на офіційному веб-сайті президента, додаткове голосування заплановане на 7 лютого 2024 року. Алієв поручив Центральній виборчій комісії Азербайджану забезпечити проведення виборів, повідомляє dw.com.

Після повернення Нагірного Карабаху Алієв має високий рейтинг

Президент Азербайджану обирається на строк у 7 років відповідно до законодавства. Останні президентські вибори відбулися весною 2018 року, наступні були заплановані на 2025 рік. За словами AFP, Алієв очевидно намагається скористатися своїм високим рейтингом після повернення під контроль Баку регіону Карабах (Карабаський економічний район республіки Азербайджан) близько 2,5 місяці тому. За даними громадського інституту опитувань, близько 75 відсотків громадян підтримують політику Алієва у конфлікті з Вірменією.

Протягом десятиліть Вірменія та Азербайджан конфліктували через Карабах – бунтівний регіон Азербайджану, населений переважно етнічними вірменами. У вересні 2023 року армія Азербайджану провела широкомасштабну блискавичну операцію і повернула Карабах під свій контроль. Практично всі, приблизно 120 тисяч мешканців Карабаху (здебільшого вірмени) покинули цей регіон і втекли до Вірменії.

Ільхам Алієв очолює Азербайджан з 2003 року, після того, як зайняв президентське крісло після свого батька Гейдара Алієва. Міжнародні організації критикують Баку за серйозний дефіцит демократії. У 2009 році під час референдуму було схвалено поправку до Конституції, що дозволяє голові держави обіймати цю посаду необмежену кількість разів. У 2016 році відбулася ще одна реформа Конституції, під час якої президентський термін був продовжений до 7 років. Того ж року Алієв призначив свою дружину Мехрибан на посаду віце-президента.

Exit mobile version