Site icon Hetman News

Дунай вийшов з берегів та затопив Будапешт

повінь у Будапешті

У Будапешті надзвичайно сильні зимові повені. Річка Дунай вийшла з берегів, і рівень води сягнув майже 7 метрів. Останній раз таке траплялося 10 років тому. “Я пам’ятаю сильні повені, але не в грудні. У грудні Дунай зазвичай замерзає. Пам’ятаю, коли був малим, лід навколо Ланцюгового моста спеціально підривали”, – каже мешканець Будапешта.

У 2013 році рівень води був ще майже на два метри вище, але це сталося в кінці травня. А в грудні останній раз вода підіймалася вище 6 метрів у 1987 році. Тоді дороги набережної не затоплювало.

Місто вживає заходів – працівники різних місцевих організацій будують мобільні дамби та встановлюють пандуси. Місцеві жителі готуються до довгої оборони.

“Таких весняних температур у грудні у нас ще не було, а кількість води, яка накопичується у вигляді снігу в Альпах, побила всі рекорди, тому ми готуємося бути в стані постійної оборонної готовності до червня”, – каже працівник асоціації Romai Part.

Спеціалісти з клімату вважають, що подібна картина буде повторюватися все частіше.

“Дивлячись на загальну картину, ми бачимо, що кількість зимових опадів зростає, а з підвищенням температури ми побачимо менше снігопадів, плюс сніг може танути раніше. Отже, можна припустити, що в майбутньому повені, викликані таненням снігу, будуть масштабнішими, і те, що відбувалося весною, може початися раніше, можливо, в зимові місяці”, – зауважує кліматолог.

Exit mobile version