Site icon Hetman News

Шмигаль: РФ знищила понад 9 гВт електрогенерації України

палаюча електростанція

Росія знищила загалом понад 9 ГВт потужностей українських електростанцій, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. “Сьогодні наш ключовий пріоритет – зміцнення енергетики після російських терористичних ударів. Ситуація дуже складна”, – зазначив він на засіданні уряду у вівторок, 4 червня, передає dw.com.

Стратегія України у сфері енергетики

Шмигаль нагадав, що компанія “Укренерго” знову змушена вдаватися до планових відключень електроенергії, щоб відновити та зміцнити енергосистему. У зв’язку з цим розроблена стратегія у сфері енергетики, яка складається з п’яти блоків. “Перше – це посилення нашої ППО. Друге – ремонти пошкодженого обладнання та подальший розвиток захисту від дронів. Третє, і це зараз ключове завдання – децентралізація енергосистеми”, – зазначив він.

Четвертий блок заходів, за словами Шмигаля, полягає у міжнародному співробітництві та підтримці України з боку партнерів, а п’ятий – в енергоефективності та відповідальному споживанні енергії.

“Наслідки російських атак довготривалі”

“Наша мета – економити на всіх рівнях: від великих підприємств до окремих будинків і квартир. Наслідки російських атак на енергетику довготривалі. Тому збереження буде частиною нашого повсякденного життя в наступні роки”, – зазначив глава українського уряду. Серед іншого, планується зняти митні та бюрократичні бар’єри для імпорту генераторів, сонячних батарей, накопичувачів та іншого обладнання.

Крім того, влада України працює над розширенням імпорту електроенергії з Європи до 2,2 ГВт. Наразі Україна може імпортувати до 1,7 ГВт із сусідніх країн ЄС та Молдови. 9 ГВт еквівалентні одній шостій потужностей енергосистеми України до 2014 року, зазначає dpa.

Exit mobile version