Site icon Hetman News

В океані запустили платформу для генерації енергії: що робить її унікальною?

плавуча платформа з сонячними панелями

Плавучі платформи XolarSurf здатні виробляти від 35 до 45 кВт енергії посеред моря, витримуючи хвилі висотою до 8 метрів.

Італійський стартап Saipem представив перший модульний прототип плавучої сонячної електростанції XolarSurf, розроблений норвезькою компанією Moss Maritime у співпраці з Kystteknikk та іншими партнерами. Про це повідомляє ECOticias.

Згідно з інформацією, технологія XolarSurf дозволяє виробляти електроенергію за допомогою сонячних панелей, розміщених на плавучих платформах, спеціально призначених для роботи у складних морських умовах. Це рішення дозволяє використовувати енергію у регіонах, де бракує землі для встановлення інших відновлюваних джерел.

Однією з особливостей цієї системи є модульність, що дає можливість створювати цілі “острови” з кількох платформ. Одна платформа здатна виробляти 35-45 кВт електроенергії залежно від умов і розміру панелей. Повідомляється, що XolarSurf був запущений на випробуваннях на об’єктах Kystteknikk на острові Фрейя в Норвегії. Це перший повномасштабний прототип, здатний працювати в екстремальних умовах, зокрема витримувати хвилі до 8 метрів.

Також платформи XolarSurf можуть бути інтегровані в гібридні проєкти, такі як морські вітрові електростанції. Вважається, що повне впровадження цієї технології може значно вплинути на енергетичний сектор.

Нагадаємо, компанія Solar Duck розробляє морську плавучу сонячну електростанцію потужністю 5 МВт, яка буде частиною вітрової станції OranjeWind біля узбережжя Нідерландів.

Крім того, дослідники з Politecnico Di Milano виявили, що встановлення плавучих сонячних панелей на наявних гідроелектростанціях може стати альтернативою спорудженню нових гребель.

Exit mobile version