Site icon Hetman News

Без €35 млрд допомоги від західних партнерів Україна не матиме грошей на пенсії та зарплати

прапори України Та ЄС

В державному бюджеті України за часів війни утворилася величезна проблема. Замкнути цю дірку можливо лише за допомогою Заходу. В умовах триваючого вторгнення уряд України виділив половину видатків на 2024 рік (82 мільярди євро) на потреби оборони. Військові витрати разом зі зменшенням надходжень від руйнівної економіки призвели до того, що інші пріоритетні статті бюджету практично не фінансуються.

Це неодмінно зробило країну залежною від фінансової допомоги зовнішніх донорів, насамперед Європейського союзу, Сполучених Штатів та інших партнерів G7.

За оцінками Міністерства фінансів України, протягом 2024 року країні знадобиться 37,3 мільярда доларів (або 34,45 мільярда євро) у вигляді внесків ззовні, що трошки менше, ніж сума, отримана у 2023 році. Ці 37,3 мільярда доларів мають покрити більшу частину дефіциту у 39 мільярдів євро.

У письмовій заяві для Euronews міністерство повідомило, що очікує від Брюсселя 12,5 млрд євро цього року в рамках чотирирічної спеціальної програми обсягом 50 млрд євро, відомої як Фонд для України, а Вашингтон обіцяв виділити 11,8 млрд доларів (чи 10,9 млрд євро) у вигляді фінансової допомоги.

Київ також розраховує на те, що Міжнародний валютний фонд схвалить надання кредитів на понад 5 мільярдів євро. Залишена сума, рівна 34,45 мільярда євро, повинна бути надана іншими західними союзниками, насамперед Великою Британією, Норвегією, Канадою та Японією.

Закордонні вкладення призначені для підтримки широкого спектра основних послуг, включаючи освіту, охорону здоров’я, соціальний захист і пенсії, а також допомогу внутрішньо переміщеним особам та вразливим громадянам.

Іншими словами, Україна спрямовує більшу частину зібраних доходів безпосередньо на військові дії, тоді як західні фонди забезпечують функціонування держави.

Проте, попри те, що ці внески стали невід’ємними, як ЄС, так і США опинилися в політичному тупику і на цей час не можуть надсилати Києву жодних грошей.

У Вашингтоні пропозиція президента Джо Байдена про це застрягла в Конгресі, де республіканці вимагають поступок з питань міграції та прикордонного контролю в обмін на схвалення подальшого фінансування України.

У Брюсселі виділення 50 мільярдів євро утримується прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Він викликає невдоволення колег своїми позапартійними “транзакційними” запитаннями та негнучким ставленням. Накладене вето Орбана стане головним пунктом порядку денного позачергової зустрічі лідерів ЄС, яка відбудеться на цьому тижні.

Одночасний тупик у Вашингтоні та Брюсселі змусив Київ піти на надзвичайні заходи для продовження надання основних послуг. Проте Міністерство фінансів попереджає, що це тимчасове рішення, яке не можна буде продовжувати. “Питання про розмір фінансування з боку ЄС все ще перебуває на стадії обговорення. Ми розраховуємо, що ЄС схвалить програму для України на початку лютого”, – заявив представник Києва.

Exit mobile version