Site icon Hetman News

Фінляндія повністю закриває кордон з Росією

Фінляндія заркиває кордони з Росією

Фінляндія має намір у ніч на 22 листопада повністю закрити кордон з Росією через гострий наплив мігрантів. Про це повідомиле у понеділок, 20 листопада, фінське видання Iltalehti, посилаючись на власні джерела у сферах зовнішньої політики та безпеки. Ресурси видання заявили, що уряд у Гельсінкі може ухвалити таке рішення вже у понеділок, але пізніше в IltaLehti надійшло повідомлення, що це не відбудеться, передає dw.com.

Перші п’ять КПП були закриті минулого тижня

У ніч на 18 листопада Фінляндія закрила чотири з дев’яти прикордонних переходів на кордоні з Росією. До 18 лютого було призупинено роботу КПП “Іматра“, “Ниирала“, “Нуйямаа” та “Ваалимаа” на південно-східній ділянці кордону. 19 листопада тимчасово закрили п’ятий пункт пропуску – “Вартиус“. Перед цим фінська влада направила на допомогу прикордонникам у “Вартиусі” Збройні сили.

Влада Фінляндії виправдовує рішення закрити кордон з Росією гострим зростанням потоку нелегальних мігрантів із третіх країн через російську територію. Гельсінкі звинуватили російську сторону в організації цього потоку, вказавши, що подібне вже траплялося у 2015 році. За словами президента Фінляндії Саулі Нііністе, країна була готова “до такого роду підступностей з боку Росії”. В російському МЗС всі звинувачення відхилили.

Мігрантів змушували їхати в бік Фінляндії

За даними державної телерадіокомпанії Yle, на прикордонному пункті “Вартиус” деякі з прохачів притулку, що прибули до Фінляндії, були “виштовхнуті через кордон” з Росії проти їхньої волі. Ті, що перетнули кордон, відмовлялися залишати Росію, але прикордонники “виштовхували їх від російського прикордонного поста в бік Фінляндії” і потім зачинили за ними ворота, так що повернення на російську територію стало неможливим, розповів начальник КПП “Вартиус” Йоуко Кіннунен. За його словами, прибулих підводили невеликими групами по двадцять осіб.

Вже після закриття до КПП прибуло ще 20 прохачів притулку на велосипедах. За словами фінських прикордонників, людей довелося вивозити до Фінляндії, оскільки російські прикордонники не приймали їх назад. Головним чином це були громадяни Сомалі.

У останні дні сотні громадян Іраку, Сирії, Ємену та інших країн Близького Сходу перетинають російський кордон, щоб потрапити до Фінляндії. Кількість прохачів зростає з серпня, при цьому більшість з них не мають необхідних документів для в’їзду до Фінляндії. Заступник голови фінської прикордонної служби Маркку Хассінен заявив, що влада вважає цю діяльність “чітко організованою”, оскільки вона “не могла виникнути самостійно”.

“Це серйозна загроза національній безпеці, яка вже ускладнює діяльність влади у районі східного кордону”, – заявив Хассінен.

Exit mobile version