Site icon Hetman News

Міжнародний суд ООН у Гаазі почав розглядати позов України до Росії щодо геноциду

Суд ООН в Гаазі

Україна подала судовий позов незабаром після початку повномасштабного вторгнення російських військ та просить суд притягти Росію до відповідальності за спотворення поняття “геноцид” з метою виправдання нападу. Україна вказує, що Конвенція ООН 1948 року про геноцид не допускає вторгнення з метою його запобігання, передає  meduza.io.

Росія в свою чергу стверджує, що ця справа не належить до юрисдикції Міжнародного суду ООН у Гаазі, оскільки Конвенція про геноцид не регулює застосування сили між державами.

З 18 по 25 вересня Міжнародний суд ООН у Гаазі буде розглядати зауваження Росії в публічному режимі. Виступатимуть представники Росії та України, а також представники ще 32 країн-членів ООН.

Якщо після слухань буде вирішено, що ця справа підпадає під юрисдикцію суду, то позов буде розглядатися з питань суті справи.

Віце-спікер Ради Російської Федерації Костянтин Косачов, коментуючи початок розгляду позову, заявив, що Росія може розглянути питання виходу з-під юрисдикції Міжнародного суду ООН, якщо суд “все-таки піде на поводу у Києва та колективного Заходу” і “замість юридичного вирішення буде оприлюднена відверта чорнуха”.

“Немає сумнівів, що рішення буде максимально політизованим”, – написав Косачов у своєму телеграм-каналі.

“Насправді ми спостерігаємо поступовий розпад всіх органів ООН. Я це кажу з щирим сумом”, – додав він.

Exit mobile version