Site icon Hetman News

Греція очолила рейтинг економік, які досягли найбільших успіхів у 2023 році

Греція (прапор)


Греція очолила рейтинг економік, які досягли найбільших успіхів у 2023 році, за версією журналу The Economist. Минулого року вона також посіла перше місце.

Реальна вартість фондового ринку у країні зросла на 40%, йдеться у публікації. Проте експерти зауважили, що Греція все ще “бідніша, ніж на початку 2010-х років”.

До п’ятірки лідерів також увійшли Південна Корея і США, Ізраїль і Люксембург. Рейтинг завершили Великобританія, Швеція, Словаччина, Австрія, Ісландія і Фінляндія.

The Economist ранжував країни за п’ятьма економічними та фінансовими критеріями – базовою інфляцією, широтою інфляції (часткою товарів у споживчому кошику), ВВП, кількістю робочих місць і показниками фондового ринку.

У 2010 році Афіни звернулися до Євросоюзу, щоб уникнути дефолту. У тому році, а також у 2012 і 2015 роках країні було надано три пакети економічної допомоги. За ці роки економіка Греції скоротилася на 25%: там зменшували пенсії, збільшували податки, владі доводилося жорстко економити.

У серпні 2018 року Греція успішно завершила третю програму зовнішньої макрофінансової допомоги та вийшла із механізму жорсткого зовнішнього контролю з боку іноземних кредиторів.

Exit mobile version