Site icon Hetman News

В Японії запустили найбільший у світі термоядерний реактор

термоядерний реактор JT-60SA


Найбільший у світі експериментальний термоядерний реактор JT-60SA, який є шестиповерховою конструкцією, був відкритий у місті Нака в Японії. Про це повідомляє Agence France Press (AFP).

Реактор JT-60SA призначений для дослідження можливостей термоядерного синтезу як безпечного, масштабного та екологічно чистого джерела енергії, під час якого виробляється більше енергії, ніж споживається для її виробництва.

Усередині JT-60SA розміщений токамак – камера з тороїдальними магнітними котушками, що нагадує за формою булочку або пончик. Установка призначена для утримання у магнітному полі закрученої плазми, яка нагріта до 200 мільйонів °C – більш ніж в 36 тисяч разів гарячіше за поверхню Сонця.

Остаточною метою проєкту є змусити ядра водню всередині злитися в один більш важкий елемент – гелій, звільнивши енергію у вигляді світла та тепла, і імітуючи процес, що відбувається всередині Сонця.

На відміну від ядерного розпаду, термоядерний синтез не несе в собі ризику катастрофічних ядерних аварій, подібних до тієї, що сталася на японській АЕС “Фукусіма-1” в Японії у 2011 році, та виробляє значно менше радіоактивних відходів, ніж сучасні атомні електростанції.

Exit mobile version