Site icon Hetman News

Politico: Розгляд питання про початок переговорів щодо вступу України до ЄС буде відкладено на початок наступного року

Україна ЄС (прапори)

Розгляд питання про початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу може бути відкладений на початок наступного року. Про це повідомляє видання Politico, коментуючи кризову ситуацію, що виникла в Євросоюзі через позицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, передає infotag.md.

У вівторок стало відомо, що голова Європейської ради Шарль Мішель удвічі скоротить свій візит до Китаю на саміт ЄС-Китай 7-8 грудня, щоб терміново обговорити з керівниками Євросоюзу загрозу Віктора Орбана блокувати початок переговорів щодо вступу України до ЄС.

У понеділок, 4 грудня, Орбан надіслав Мішелю лист, у якому закликав “не вносити питання про початок переговорів щодо вступу України на саміт, оскільки очевидна відсутність консенсусу призведе до невдачі”.

“Мішель повернеться до Брюсселя одразу після першого дня переговорів в Китаї, щоб продовжити консультації з керівниками ЄС. У Китаї в Мішеля не буде закритої лінії зв’язку, через яку він міг би вести переговори з європейськими лідерами із впевненістю, що його не прослуховує Китай”, – повідомило джерело виданню Politico.

Минулого тижня Мішель вже провів з Орбаном безрезультатні переговори з цієї теми в Будапешті. Президент Франції Еммануель Макрон також запросив Орбана на зустріч у Парижі наприкінці цього тижня, сподіваючись знайти компроміс.

Згідно з рекомендаціями Європейської комісії, у порядок денний саміту Ради ЄС 14-15 грудня включено питання про початок переговорів щодо вступу України та Молдови до ЄС. Раніше аналітики заявляли, що ці два питання будуть розглядатися “в пакеті”, в контексті політики розширення ЄС.

Жодна з країн ЄС не висловлювалась проти початку переговорів з Молдовою, але питання може бути відкладене до березня 2024 року, якщо керівники ЄС не досягнуть консенсусу.

Мішель вже зустрічався з Орбаном минулого тижня в Будапешті. Після цього голова Євроради у своїх заявах підкреслював важливість “єдності ЄС”.

Exit mobile version