Site icon Hetman News

Посли ЄС підтримали конфіскацію доходів від заморожених активів РФ

прапори ЄС


Представники Європейського союзу передбачально узгодили пропозицію Єврокомісії щодо використання доходів від заморожених активів Росії для відновлення України. “Представники ЄС щойно в принципі затвердили пропозицію щодо використання доходів від заморожених активів для підтримки реконструкції України”, – йдеться у публікації, повідомляє golosameriki.com.

Як повідомив кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк, було узгоджено створення окремого рахунку, на який будуть перераховуватися доходи від заморожених російських активів.

“Тепер справа за узгодженням наступного кроку: фактичної відправки грошей в Україну”, – додав Йозвяк.

Раніше відомий комітет Сенату США підтримав законопроект про конфіскацію заморожених через санкції російських активів. Якщо законопроект буде прийнятий, США зможуть передати ці активи Україні в компенсацію збитків від російської військової агресії. Якщо законопроект набере чинності, це буде першим випадком, коли США зможуть конфісковувати активи, пов’язані із країною, із якою вони не перебувають у стані війни.

Москва раніше заявляла, що відповідь на замороження чи конфіскацію російських активів за кордоном вона може вжити аналогічних заходів стосовно активів “недружніх країн” в Росії, які оцінює в як мінімум 288 мільярдів доларів.

Після введення санкцій через війну в Україні в США, країнах Євросоюзу, Канаді та Японії заморожені російські активи на суму приблизно 300 мільярдів доларів.

Більша частина російських активів, які потрапили під санкції, знаходиться в Європі. Країни Євросоюзу поки не розробили юридичний механізм їх конфіскації, але розглядають можливість передачі на користь України прибутку, який ці активи продовжують приносити.

Exit mobile version