Site icon Hetman News

Страхи Європи: Трамп може укласти угоду з Путіним

Дональд Трамп

Розгнівана висловлюваннями Трампа щодо підтримки Росії у покаранні деяких членів НАТО та негативно налаштована щодо військових перспектив України, Європа стикається із занепокоєнням щодо своєї власної безпеки.

На цьому тижні канцлер Німеччини Олаф Шольц заклав фундамент нового заводу для виробництва боєприпасів, вважаючи цей крок відповіддю на вторгнення Росії в Україну два роки тому. Однак це також вказує на повільність європейської реакції. Цей завод зможе виробляти 50 000 набоїв на рік через рік, і навіть це вважається надто мало та пізно для допомоги Україні у найбільш критичний момент.

Попри вже ухвалений Сенатом пакет допомоги на 60 мільярдів доларів для України, схваленню Палати представників може загрожувати та виснажена оборонна потужність Європи, що лишає невеличку можливість для допомоги.

Висловлення колишнього президента Трампа, який закликав Росію діяти на свій розсуд у відносинах з союзниками, викликало хвилю обурення серед лідерів та стало вказівкою на можливі труднощі у солідарності Альянсу. Європейці обурені непередбачуваністю Трампа та його готовністю укладати угоди з Путіним, не враховуючи інтереси України та її сусідів.

Навіть якщо Трамп не переможе на виборах, Європа розуміє, що час великих пакетів допомоги для України вже може минути, а гарантії безпеки від США можуть бути зменшені. Це ставить під питання не лише майбутні зобов’язання Європи перед Україною, а й роль США в НАТО.

Проте ймовірно, що в найближчому майбутньому Європа не зможе замінити Сполучені Штати як гаранта безпеки, особливо без різкого зростання військових витрат, що перевищує цільовий показник НАТО у 2% від економічного виробництва, якого зараз дотримується лише 11 з 31 члена альянсу.

Цей дефіцит є об’єктом критики від Трампа, проте багато європейців підозрюють, що на його основі лежить захоплення Путіним і зневага до України.

Навіть при оголошенні НАТО у середу, що 18 країн досягнуть 2-відсоткового показника цього року, цифри розповідають лише частину історії. Головний захист Європи полягає в американському ядерному арсеналі, але він втрачає сенс, якщо є сумніви, чи насправді Сполучені Штати прийдуть на допомогу країнам-членам НАТО навіть в найскладніших ситуаціях.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, здається, намагався наголосити, що будь-які сумніви в солідарності підривають безпеку усьому альянсу, а також ставлять під загрозу американських і європейських солдатів.

Зараз Європа не готова захистити себе від Росії у звичайному конфлікті навіть без допомоги Сполучених Штатів, за словами Клаудії Майор, експерта Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки.

За словами Арміна Паппергера, генерального директора компанії, яка будує завод для виробництва боєприпасів, Європі знадобиться 10 років, щоб відновити свою військову потужність, яка атрофувала після закінчення холодної війни. Навіть для того, щоб бути повністю готовою до протистояння з Росією, потрібно три-чотири роки збільшення військових витрат і виробництва.

Висловлення Трампа, можливо, пришвидшать дискусії про те, як буде виглядати НАТО без активної участі Сполучених Штатів. Міністерка закордонних справ Німеччини, представники Польщі та Франції намагаються відновити діалог і визначеність у відносинах в умовах “двозначності, непередбачуваності, невизначеності та нестабільності”. Однак багато питань щодо майбутньої ролі та цілей НАТО залишаються відкритими.

Exit mobile version