Site icon Hetman News

У ЄС з’ясували, в яких країнах найбагатший і найбідніший середній клас

гаманець з евро

Euronews Business вивчив розміри податкового тягаря для середнього класу на основі даних економічного журналу EconPol Forum і виявив, де в Європі середній клас має найвищу купівельну спроможність.

У багатьох країнах ОЕСР (Організація економічного співробітництва і розвитку) представникам середнього класу стає все важче відкладати гроші. Хтось навіть потрапляє в борг через те, що податкове навантаження стає все важчим у зв’язку з поточною кризою вартості життя. Доходи та податковий тягар середнього класу в різних країнах Європи значно відрізняються. Загалом, доходи нижче середнього оподатковуються меншим податком, а вище середнього – найбільшим, повідомляє delfi.lt.

Розмір домогосподарства та кількість заробляючих також впливають на податкові ставки. Euronews Business вивчав розміри податкового тягаря середнього класу на основі даних економічного журналу EconPol Forum і виявив, де в Європі середній клас має найвищу купівельну спроможність.

Хто належить до середнього класу?

Спочатку важливо ознайомитися з визначенням декількох ключових термінів. Згідно з визначенням ОЕСР, до середнього класу належать домогосподарства з доходом від 75% до 200% від медіанного національного доходу.

Він поділяється на три підкатегорії:

Розподільчий дохід домогосподарства – це те, що домогосподарства можуть витрачати та зберігати після сплати податків. Розмір домогосподарства та вік його членів враховуються для більш точного порівняння.

В якій країні середній клас має найвищий розподільчий дохід?

У 2019 році середній клас в Люксембурзі мав найвищий розподільчий дохід, який становив від 30 618 до 81 649 євро, за даними EconPol, заснованими на дослідженні ЄС “Статистика доходів та умов життя”.

З іншого боку, в Болгарії був зафіксований найнижчий середній дохід домогосподарств серед європейських країн. Тут розподільчий дохід середнього класу коливався від 2 908 євро до 7 755 євро.

Якщо дивитися на розподільчий дохід домогосподарств через паритет купівельної спроможності (ПКС), то різниці зменшуються, але все ще залишаються значними.

Це більш справедливе порівняння, оскільки вартість життя в Європі значною мірою відрізняється. Це означає, що при рівному доході домогосподарства можуть споживати різну кількість товарів і послуг в різних країнах.

У 2019 році найвища купівельна спроможність була зафіксована у представників середнього класу в Люксембурзі: приблизно вдвічі вище, ніж в середньому по ЄС.

Купівельна спроможність середнього класу в Австрії та Німеччині також була приблизно на 40% вище, ніж в середньому по ЄС. У Франції, Ірландії, Італії та Великобританії купівельна спроможність була близькою до середньої по Євросоюзу.

Середній клас східноєвропейських країн займав нижню четверть. В Болгарії та Румунії зафіксовані найнижчі середні доходи домогосподарств в ЄС – трошки вище 50% від середнього показника.

ОЕСР закликає переглянути систему податків та допомоги

У звіті ОЕСР під назвою “Середній клас під тиском” говориться, що вартість деяких товарів та послуг, таких як житло, які необхідні для життя середнього класу, за останні десятиліття зросла швидше, ніж заробітна плата і загальна інфляція.

Раніше належність до середнього класу означала впевненість у тому, що багато поколінь будуть жити в комфортному будинку та вести гідний спосіб життя.

“Однак зараз з’явилися ознаки того, що ця основа наших демократій та економічного зростання не така стійка, як у минулому”, – попереджує ОЕСР.

Представники нижнього середнього класу вважають, що поточна соціально-економічна система несправедлива, говориться у звіті, опублікованому у 2019 році. “Цю проблему можна вирішити, переглянувши та адаптуючи систему податків та допомоги”, – вважають експерти.

Exit mobile version