Site icon Hetman News

Якість повітря в країнах ЄС залишає бажати кращого

забруднення повітря у країнах ЄС

Хоча якість повітря в Європі покращується, рівень його забруднення все ще залишається надто високим.

Про це попереджує Європейське агентство з охорони навколишнього середовища у звіті, опублікованому у п’ятницю. Воно відзначає, що всі 27 країн-членів ЄС не виконують власні стандарти чистоти атмосфери, не кажучи вже про ті, що встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Це призводить до надмірного дискомфорту для європейців і частої хворобливості. Вони особливо скаржаться на викиди автомобілів.

“Звісно , існує багато різних забруднювачів повітря, але в нашому звіті ми зосередилися на тих, що найбільш шкідливі. Це дрібні частки, які проникають у легені”. За оцінками на 2021 рік, 253 тисячі смертей можуть бути пов’язані з такими забруднювачами, які можна було б уникнути за допомогою відповідних заходів”, – сказала директорка Європейського агентства з охорони навколишнього середовища Леена Юля-Мононен.

Тим часом кількість смертей, пов’язаних із дрібнодисперсними частинками, знизилась на 41% за період з 2005 по 2021 рік, але країни-члени мають продовжувати зусилля в цьому напрямі, підкреслює агентство. Воно вказує на те, що 52 тисячі жителів Європейського союзу померли через поступове отруєння діоксидом азоту, а вплив озону є причиною 22 тисяч смертей в ЄС. У містах транспорт є основним джерелом забруднення повітря. У деяких регіонах якість повітря негативно впливає також на домашнє опалення, використовуючи тверді речовини, такі як вугілля чи деревина. У сукупності ці фактори можуть спричиняти або загострювати недуги людини.

У найважчих випадках вони призводять до хвороб, які швидко ведуть до смерті. Одним з прикладів є рак легенів. Важливо зауважити, що вперше у нашому звіті детально розглядаються різні захворювання, спричинені або ускладнені забрудненням повітря, наприклад астма чи хронічні серцеві захворювання. Загалом, якість життя значною мірою погіршується через забруднення повітря, яке до цього часу спостерігається в Європі.

Європейське агентство також підкреслює, що зміна клімату і, зокрема, підвищення температури у містах загрожує чистоті навколишнього середовища та, відповідно, здоров’ю жителів ЄС. Вони також страждають від диму електростанцій, що спалюють викопне паливо.

Exit mobile version