Site icon Hetman News

ЄС планує планує виробляти 1 млн боєприпасів на рік

боєприпаси для України

Виробничий потенціал оборонних підприємств у Європейському Союзі до весни 2024 року досягне 1 мільйона артилерійських снарядів щорічно, заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. За його оцінкою, до кінця наступного року цей показник навіть складе 1,3-1,4 млн снарядів. Про це єврокомісар повідомив депутатам Європарламенту у Брюсселі у вівторок, 21 листопада, під час сесії питань і відповідей на тему зобов’язань ЄС щодо постачання Україні 1 млн боєприпасів до березня 2024 року. Бретон зауважив, що до цього висновку він прийшов після візитів до військово-промислових компаній у 15 країнах ЄС, передає dw.com.

Водночас за словами єврокомісара, “проблема полягає у ситуації з угодами загалом”, оскільки близько 40 відсотків продукції постачається за межі Європи до третіх країн. Щоб всі вироблені боєприпаси були передані Україні, держави Євросоюзу повинні надати пріоритет виробництву саме для неї. За словами Тьєррі Бретона, саме такою була його пропозиція, але Рада ЄС не підтримала її. Крім того, країни Євросоюзу наразі не укладають достатню кількість контрактів на виробництво снарядів.

“Ми крок за кроком будуємо європейський оборонний ринок. Підписання контрактів дозволить прискорити наші поставки до України”, підкреслив Бретон. За його словами, виробництво прискорюється, ЄС може швидко створити додаткові потужності, але для поставок Україні на першому місці має бути політична воля.

Євросоюз та країни-члени вже надали Україні військову допомогу на суму 27 млрд євро. Це є безпрецедентною сумою.

“Нашою метою є постачання Україні одного мільйона снарядів протягом наступних 12 місяців. Ця спільна ініціатива ЄС – це важливий новий крок на шляху до дійсно європейської оборони”, – заявив в кінці березня 2022 року голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Для забезпечення поставок боєприпасів для ЗСУ, Євросоюз інвестував 2 млрд євро з Європейського фонду миру. З запасів країн ЄС до України вже надійшло не менше 300 тисяч одиниць боєприпасів. Щодо нових спільних закупівель, то в Брюсселі повідомили, що країни уклали нові угоди, але в Єврокомісії даних про їх загальну суму поки не наводять.

Exit mobile version