Site icon Hetman News

Європейський парламент підтримав ініціативу щодо надання допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро

ЄС і Україна (прапори)

Європейський парламент підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро на наступні чотири роки. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЄП від вівторка, 17 жовтня.

За відповідну пропозицію проголосували 512 євродепутатів, ще 45 проголосували “проти”, і 63 утрималися.

Зазначено, що переговори щодо фонду з країнами-членами Євросоюзу можуть розпочатися, як тільки Рада ЄС узгодить загальну позицію.

Мова йде про новий інструмент Ukraine Facility, в який вкладаються 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки у вигляді грантів та позик для підтримки відновлення та модернізації України. Саме таку пропозицію внесла Єврокомісія в червні 2023 року.

Одним із головних вимог євродепутатів є використання заморожених російських активів для відновлення України. Крім того, це запобіжники від корупції, шахрайства та інших порушень використання європейських коштів в Україні. Серед іншого депутати наголосили, що фінансування не мають отримувати компанії з олігархічним впливом.

Під час розгляду в комітетах до проєкту були внесені деякі зміни для більшої прозорості. Зокрема, це передбачає створення окремого веб-сайту щодо коштів, виділених Україні на конкретні цілі, і кроків, які Україна здійснила, щоб отримати допомогу. Євродепутати бажають, щоб внески третіх країн та міжнародних установ також публікувалися.

Exit mobile version