Site icon Hetman News

Європейський союз розробляє план «зеленого відновлення» для України після війни

наслідки руйнування Каховської ГЕС

Попри триваюче російське вторгнення, Європейський союз та уряд України розпочали підготовку до відновлення країни після війни. Поставлена мета – зробити її привабливішою, чистішою та зеленішою після завершення бойових дій. Для обговорення необхідних заходів у Вільнюсі зібралися представники зацікавлених сторін – Європейської комісії, України та бізнес-середовища. Вони заявили, що після завершення війни плани відновлення мають бути готові.

Російський наступ сильно вплинув на природу України: наприклад, руйнування Каховської дамби спричинило найгіршу техногенну екологічну катастрофу з часів аварії на Чорнобильській АЕС.

“У нас є унікальна можливість покращити країну та зробити її екологічно чистішою після відновлення. Щодо зруйнованих міст ми говоримо про стійке планування нових міст і застосовуємо найсучасніші знання. Мене дуже радує бачити так багато архітекторів з Європи, які приділяють цьому час. Ми говоримо про зруйновані громадські будівлі, які повинні стати енергоефективними та живитися від відновлювальних джерел енергії”, – заявив Єврокомісар з екологічного впливу Віргиніюс Сінкявічюс.

Україна наразі є найбільш замінованою країною Європи. Приблизно 34 види флори та фауни зникли через бойові дії, ліси серйозно постраждали. Однак головною метою є не лише відновлення природи, а й створення післявоєнної економіки, яка не сприятиме змінам клімату.

Для цього Україні потрібно перетворити свою енергетичну мережу і перебудувати громадські та житлові будівлі так, щоб вони економили тепло, світло і газ. Участь у відновленні України є дуже привабливою для багатьох європейських компаній, які вже висловили свою зацікавленість. В дискусіях беруть участь представники будівельної галузі, компаній з управління водними ресурсами та відходами.

“Ми говоримо не просто про міжнародну підтримку та участь у відновленні чогось. Ми говоримо про вкладення в майбутнє. Перш за все нам потрібне співробітництво з інвесторами у створенні нових потужностей, використанні нових технологій, будівництві нових підприємств з використанням найкращих матеріалів і способів, передбачених діючим європейським законодавством” – зазначив міністр охорони навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрелець.

За думкою Єврокомісії, відновлення України вимагатиме величезних витрат, які повинна буде сплатити Росія. Для цього можуть бути використані відсотки з заморожених у ЄС російських активів. Учасники дискусій у Вільнюсі вважають ще однією метою – переконати 6 млн українців, які зараз живуть в Європі, повернутися на батьківщину та внести свій внесок у її відновлення.

Exit mobile version