Site icon Hetman News

Ілон Маск: Демографічний колапс – найбільша проблема людства

Ілон Маск

Демографічний колапс на сьогодні – це найбільша проблема людства, заявив американський підприємець Ілон Маск у соцмережі X (раніше відомій як Twitter). “Найбільша проблема, з якою зіштовхується людство, – це демографічний крах”, – прокоментував Маск повідомлення користувача соцмережі під ніком DogeDesigner про рекордно низький рівень народжуваності у кількох країнах світу.

Серед країн, згаданих DogeDesigner, були Японія, Сінгапур, В’єтнам, Італія, Нідерланди, Південна Корея та Китай.

Раніше Маск неодноразово називав серед головних загроз людству дослідження в області штучного інтелекту, зауважуючи, що такі дослідження потребують обмежень. Також він заявив, що наступний 2024 рік буде “ще більш божевільним“, ніж попередні.

У листопаді 2022 року кількість населення Землі перетнула межу в 8 мільярдів людей. За даними ООН, збільшення чисельності населення планети на 1 мільярд сталося за 12 років. Очікується, що населення досягне 8,5 мільярда до 2030 року, а пік – 10,4 мільярда – до 2080 року.

За останні 200 років чисельність населення Землі зросла у вісім разів. Наприклад, якщо на початку 1900-х років на планеті було лише 1,6 мільярда людей, то на початку 2000-х цифра вже становила 6 мільярдів, а в 2011 році – 7 мільярдів. Такий стрімкий ріст пояснюється розвитком медицини, досягненнями в санітарії, покращенням доступу до питної води та широким охопленням вакцинації.

Проте, за словами ООН, попри постійне збільшення чисельності населення, темпи приросту останнім часом сповільнюються. Прогнозується, що в більш ніж 60 країнах кількість населення скоротиться на 1% або більше в період з 2022 по 2050 рік через стійко низький рівень народжуваності та у деяких випадках через збільшений рівень еміграції.

Водночас частка людей у світі віком 65 років і старше зросте з 10% у 2022 році до 16% у 2050 році. Очікується, що до того часу кількість людей віком 65 років і старше в усьому світі збільшиться більше ніж вдвічі.

Exit mobile version