Site icon Hetman News

“Дія” дозволяє відстежувати переміщення українців за кордоном

Застосунок ДІя

Українські правоохоронці почали відстежувати місцезнаходження українців за кордоном через Єдиний портал державних послуг «Дія», згідно з рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, яке стосується справи групи, яку очолював колишній голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко. Так, Національне антикорупційне бюро надало суду інформацію щодо відстеження переміщень по світу одного з організаторів схеми, що, за текстом документа, може стосуватися Андрія Гмиріна.

НАБУ встановило, що Гмирін звертався до Консульства України в Дубаї щодо різних питань, таких як засвідчення перекладу документів та отримання закордонних паспортів для своїх дітей. На додаток, він отримав закордонний паспорт у тому ж консульстві у березні 2023 року.

IP-адреси, що використовувалися Гмиріном для входу до системи «Дія», розташовані в кількох країнах, включаючи Об’єднані Арабські Емірати, Австрію, Італію, Мальдіви та Туреччину, згідно з рішенням суду.

Здається, що НАБУ отримало цю інформацію від «Дії» за судовим рішенням у рамках кримінального провадження. Гмирін є одним з підозрюваних у цьому провадженні та знаходиться у розшуку.

Факт того, що через «Дію» можна відстежити місцеперебування українців за кордоном, викликає певний інтерес, особливо в контексті запущеного в Україні процесу оновлення військово-облікових даних через застосунок «Резерв+», а також з урахуванням того, що українське законодавство передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час війни або систематичне ухилення від військового обліку.

Exit mobile version