Site icon Hetman News

Справа Каховської ГЕС: Україна готує позов до МКС з приводу екоциду з боку РФ

зруйнована дамба на Каховській гЕС

Українські слідчі збирають докази в районі зруйнованої греблі Каховської ГЕС у зв’язку зі справою про екоцид. Україна звинувачує Росію у злочинах проти довкілля та готує відповідний позов до Міжнародного кримінального суду.

Руйнування греблі Каховської гідроелектростанції в Херсонській області України призвело до справжньої екологічної катастрофи, розміри наслідків якої важко оцінити й сьогодні, через кілька місяців.

Прорив дамби стався 6 червня 2023 року. Українська влада переконана: греблю підривали російські збройні сили, і це був навмисний, злочинний акт.

Москва це заперечує, покладаючи відповідальність на ЗСУ.

Тим часом слідчі природоохоронної прокуратури пильно роблять знімки, збирають проби ґрунту та інші докази, щоб долучити їх до справи про екоцид, яка буде передана до Міжнародного кримінального суду.

Владислав Ігнатенко, український природоохоронний прокурор: “Усі речовини, що були на поверхні, понесло потоком води далі вниз по течії, що розповсюдило їх у ґрунт. В майбутньому усі ці осіли забруднюючи речовини вберуться у ґрунт і будуть поглинені домашніми тваринами”.

Затоплення, що стало наслідком прориву дамби, призвело до масового вимирання риби та тварин, унікальна екосистема руйнується, зміни мають необоротний характер.

Вадим Манюк, біолог з Дніпровського університету імені Олеся Гончара: “Раніше тут було чотири метри води. Мільярди живих організмів загинули раптово, за кілька днів, коли водосховище спустошене”.

Обстріли ядерних об’єктів, нафтових терміналів та підприємств, лісові пожежі – українська влада не сумніваються, що це все має не випадковий, а навмисний характер.

Хоча екоцид поки не включено до юрисдикції Міжнародного кримінального суду, справа про шкоду, завдану Росією довкіллю в Україні під час збройного конфлікту, ймовірно, буде розглянута як справа про воєнні злочини.

Exit mobile version