Site icon Hetman News

У водосховище Каховської ГЕС почала повертатися вода

Каховська ГЕС

У Каховське водосховище, яке фактично припинило своє існування після вибуху ГЕС, знову почала надходити вода. Вперше за півстоліття на Великому Лузі спостерігається весняний паводок. Про це свідчать супутникові знімки району. Як зазначають ЗМІ, на сьогодні значна частина раніше висушеної території колишнього водосховища покрита водою, посилаючись на texty.org.ua, передає focus.ua.

У виданні додають, що поява цього може пояснюватися весняним таненням снігів, яке принесло додаткову вологу в низов’я Дніпра.

Крім того, експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев підтвердив, що на відповідній території спостерігається підняття рівня води, що “відповідає ситуації весняного паводка на річковій заплаві”.

“При відсутності штучного регулювання рівня води, сьогодні ми можемо спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, які відбуваються на природних, незарегульованих людиною заплавах річок. Весняні паводки відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС тисячі років”, — підкреслив Коломицев.

У червні минулого року була зруйнована гребля на Каховській ГЕС, і потужні потоки води затопили величезну територію нижче по річищу Дніпра, спровокувавши екологічну катастрофу. Багато людей опинилися в пастці та були змушені вибиратися на дахи будинків.

20 червня моніторингова група War Mapper повідомила, що нові супутникові знімки підтверджують, що Каховське водосховище фактично не існує.

Exit mobile version