Site icon Hetman News

1 січня “Нагірно-Карабаська Республіка” припинила своє існування

прапор невизнаної Нагірно-Карабаської республіки


Існування “Нагірно-Карабаської Республіки” (Арцаха), яка не мала офіційного визнання жодною з країн-членів ООН, остаточно завершилося в понеділок, 1 січня. Усі державні установи та організації НКР були розпущені згідно з указом останнього “голови” Самвела Шахраманяна від 28 вересня 2023 року, повідомляє dw.com.

Сам Шахраманян, а також члени “уряду” та інші офіційні особи невизнаної республіки переїхали до Вірменії, залишивши НКР разом із переважною більшістю населення під час масового виїзду етнічних вірмен з Нагірного Карабаху після того, як Азербайджан фактично повернув цю територію під свій контроль у результаті воєнних дій.

Карабаський конфлікт

НКР була проголошена 2 вересня 1991 року в межах автономної області Нагірний Карабах та частини прилеглих до неї територій Азербайджанської РСР. Конфлікт щодо Нагірного Карабаху не припинявся з 1991 року, численні рази переходивши до військових зіткнень і повномасштабних бойових дій (1992-1994 та 2020 роки).

19 вересня 2023 року Азербайджан оголосив про проведення “антитерористичних заходів місцевого характеру” в Нагірному Карабаху з метою відновлення конституційного ладу.

Вже наступного дня було досягнуто домовленість про припинення вогню – однією з його умов було роззброєння армії Нагірного Карабаху та виведення військ Вірменії з невизнаної республіки.

Exit mobile version