Site icon Hetman News

Як кондиціонери сприяють спеці: Незвичний висновок французьких дослідників

У Франції питання впливу кондиціонерів на навколишнє середовище стало предметом політичних дискусій. Так, у недавньому інтерв’ю France Inter голова фракції меланшонівської “Непокореної Франції” у Національній асамблеї Матильда Пано заявила, що “температура у місті може підвищитися на 2°C через використання кондиціонерів”.

Чи справді кондиціонери підвищують температуру в місті на 2°C? Це випливає з дослідження, опублікованого у 2020 році, яке базується на сценарії, за якого кондиціонери використовуються у всіх будівлях міста, розміром з Париж, для підтримки температури всередині приміщень на рівні 23°C під час аномальної спеки.

Згідно з дослідженням, нагрівання повітря від використання кондиціонерів “залежить від часу доби та характеристик теплової хвилі, головним чином її інтенсивності”.

Для моделювання своїх прогнозів вчені використали смертельну спеку 2003 року, яка призвела до смерті понад 14 тисяч осіб у Франції.

Вони виявили, що після “9 днів спеки, подібної до тієї, що була у 2003 році, систематичне використання кондиціонерів призведе до підвищення температури повітря до 2,4°C”.

Як це можливо? Річ у тім, що кондиціонери працюють як тепловий насос, охолоджуючи приміщення шляхом виділення гарячого повітря назовні.

Кондиціонери споживають більше електроенергії, ніж будь-який інший побутовий прилад. Вони витрачають 10% світової електроенергії та виділяють парникові гази, які сприяють глобальному потеплінню.

Зв’язок між використанням кондиціонерів та підвищенням температури в містах вже підтверджений документально.

Згідно з результатами дослідження, опублікованого у 2014 році в Journal of Geophysical Research: Atmospheres, надмірне тепло, що виділяється кондиціонерами у місті, може підвищити температуру повітря ззовні вночі на 1-1,5 градуса Цельсія.

А оскільки через зміну клімату та зростання забудови міста вони стануть все спекотнішими, значно зростатимуть потреби в охолодженні приміщень.

У 2019 році 20% житлових приміщень у ЄС були обладнані кондиціонерами, за даними Європейського агентства з навколишнього середовища.

Згідно з прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, кількість кондиціонерів у світі зросте з поточних 1,6 млрд одиниць до 5,6 млрд одиниць до середини поточного століття, зазначено у звіті за 2019 рік.

Якщо не вживати заходів, то до 2050 року всі кондиціонери у світі будуть споживати стільки ж електроенергії, скільки сьогодні споживає Китай, якщо об’єднати всі види економічної діяльності.

Автори дослідження пропонують інші варіанти охолодження міст, включаючи збільшення площі зелених насаджень та покращення теплоізоляції будівель.

Exit mobile version