Site icon Hetman News

Косово створює власну армію

солдати армії Косово

Напруженість у Європі змушує Косово прискорити створення власних збройних сил. Найближчим часом Пріштіна має отримати 246 протитанкових комплексів Javeline американського виробництва.

За словами косовського уряду, це один з останніх кроків на шляху перетворення Сил безпеки на реальну армію. Згідно з резолюціями ООН, безпека частково визнаного Косова після війни 1999 року забезпечує сили KFOR під керівництвом НАТО, передає euronews.com.

“Закупівля Косовим сучасних систем озброєнь та їх розвиток відповідає комплексному плану переходу Сил безпеки Косова”, – заявив міністр оборони республіки Еюп Македончі. З оборонними планами Косова не згодні у Сербії. Президент країни Олександр Вучич стверджує, що озброєння Приштини суперечить резолюції 1244 та Статуту ООН.

Тим часом НАТО намагається дистанціюватися від оборонних закупівель Косова, хоча минулого року Пріштіна придбала партію турецьких бойових дронів Bayraktar. “НАТО не підтримує Сили безпеки Косова. Не НАТО продає цю зброю. Це інші країни, і вони мають на це право”, – сказав голова офісу НАТО у Белграді Джамп’єро Романо.

Мета Косова – мати армію з 5000 діючих частин та 3000 резервістів. За останні два роки косовська поліція активізувала свою діяльність із боротьби з сербськими сепаратистами у Північному Косові, зокрема на кордоні з Сербією.

Exit mobile version