Site icon Hetman News

Литві потрібно мільйон мігрантів задля покращення демографічної ситуації

литовська родина із прапором Литви

Демографічна яма, яка спостерігається у Литві протягом десятиліть, не пройшла безвісти. Про зростання кількості мешканців можна говорити лише після 2060 року.

“Формується думка, що щедра сімейна політика у фінансовому плані автоматично означає зростання народжуваності. У свій час говорили про масове повернення емігрантів. Останнім часом імміграція стала ключем до вирішення всіх проблем”, – зауважив вчений Інституту демографічних досліджень ім. Макса Планка, професор університету ім. Вітаутаса Великого Домантас Ясіленіс, повідомляє delfi.lt.

“На жаль, демографічна математика безжальна. З одного боку Литва у глобальному світі з усіма його невизначеностями, які діють на демографію. З іншого боку – специфіка Литви. Кілька десятиліть спостерігалася величезна демографічна яма, найшвидші у світі темпи скорочення кількості жителів, це безперечно діятиме на демографічні зміни”, – сказав вчений.

“Замість зростання треба звернути увагу на нові тенденції, технологічну революцію, що неминуче змінить наше життя найближчим часом”, – зауважив Ясіленіс. Вчений зазначив, що у Литві сформувалася несприятлива ситуація – у нас мало дітей та молоді, багато людей середнього та пенсійного віку (особливо жінок), це зумовлює подальше скорочення кількості мешканців (приблизно до 2060 р.), незалежно від демографічних процесів та інших факторів. У Литві багато людей 1950-1960 рр., які найближчим часом вийдуть на пенсію.

“Якщо подивитися на прогнози ООН, то темпи скорочення населення збережуться і у 2050 р., у Литві буде 2,2 млн жителів. Найбільше непокоїть скорочення кількості працездатного населення, у нас буде трохи понад 1 млн працездатних людей”, – зауважив. спеціаліст. За його словами, оскільки в Литві багато людей похилого віку, фіксуватиметься висока смертність, а оскільки народжуваність низька – це дасть негативний приріст населення.

“Один з основних показників – сумарна народжуваність, середня кількість дітей на одну жінку репродуктивного віку. З 1990 по 2022 рік було так: падіння до дна у 2000 році, потім зростання до 1,6 дитини, зараз знову спостерігаємо спад”, – сказав Ясиленіс. “

До 2019 р. спостерігалися швидкі темпи зростання народжуваності, але загальна кількість народжених залишалася стабільною, а в останні роки фіксується рекордний спад.

У 2022 році зростало всього 22 000 дітей. Кількість дітей скорочується, оскільки скорочується кількість жінок репродуктивного віку”, – продовжив він. . За прогнозами ООН, 2050 р. залишиться невелика кількість новонароджених, скорочуватиметься і кількість жінок репродуктивного віку. До 2100 цифри будуть фантастично низькими. За словами вченого, якщо народжуваність низька, а людей похилого віку багато, зростає смертність, а це призводить до негативного природного приросту.

“До цього треба додати еміграцію, хоча зараз вона знизилася. При консервативному підході нам треба покрити різницю у 25 000-33 000. Якщо чисто механічно помножити це число на 30 років до 2050 р. нам потрібно від 700 000 до 1 млн іммігрантів. А для зростання, їх буде потрібно ще більше”, – констатував Ясиленіс.

Він нагадав, що коли ми говоримо про імміграцію, забуваємо про еміграцію. “Поки не можна говорити про суттєвий перелом у плані еміграції, особливо перед викликами. У країнах, які залучають емігрантів, з’являються нові чинники, наприклад, посилення політики міграції, зміна ставлення до мігрантів, це може стати додатковою можливістю для Литви. Є ймовірність і повернення емігрантів. , Але досвід інших країн показує, що на масові показники розраховувати не варто”, – сказав Ясіленіс.

Exit mobile version