Site icon Hetman News

У Литві в армію будуть закликати одразу після школи

литовські солдати

У четвер Сейм Литви схвалив пакет законів про реформу призову на військову службу. Згідно з поправками, молоді люди повинні будуть проходити військову службу відразу після школи, а також медичне обстеження – з 17 років, передає delfi.lt.

За законопроєкт проголосували 85 депутатів, 3 були проти, 14 утрималися. Хоча минулого року Міністерство оборони підготувало пропозицію, що передбачає альтернативні варіанти служби для студентів університетів, ця ідея зустріла рішучий опір з боку освітньої спільноти та деяких молодіжних організацій.

З цієї причини в переглянутому законопроєкті відмовилися від ідеї включення до списку призовників нинішніх студентів і вирішили призивати молодь відразу після закінчення школи. Про те, що вони будуть призвані до армії, їм повідомлять у 17 років під час проходження медичного огляду. Після отримання повістки вони не зможуть вступити до вищих навчальних закладів, поки не пройдуть військову службу.

Майбутні 17-річні підлітки проходитимуть обстеження вже у 2025 році, а у 2026 році, коли реформа призову набуде чинності, вони вже можуть бути включені до списків призовників. Молоді люди, які не будуть призвані до армії через проблеми зі здоров’ям, зможуть вступити до вищих навчальних закладів.

„Ми засвоїли урок, що принцип загальної оборони повинен починатися з розширення наших збройних сил і переходу до загального військового обов’язку. Уроки України наочно показують нам, що вся країна повинна боротися з набагато більшим противником, інакше встояти неможливо. Я радий, що на розгляд Сейму винесена дійсно збалансована реформа“, – заявив на засіданні депутат-консерватор Паулюс Саударгас на підтримку реформи. Проте не всі парламентарі поділяють цю думку. Представник фракції „селян“ Валюс Ажуолас стверджував, що цей принцип може зашкодити обороні.

“Експерти в галузі оборони говорять, що загальний військовий обов’язок завдає шкоди обороні. У нас немає ні засобів, ні можливостей для цього. Якщо ми хочемо навчити більше людей, організуйте курси, це можна зробити та фінансово, і технічно“, – пояснив він. Після критики з боку опозиції прем’єр-міністр Інгріда Шимоніте вийшла до мікрофону і закликала депутатів підтримати реформу призову до армії.

Exit mobile version