Site icon Hetman News

Вчені дослідили нову корисну властивість вітаміну D

Вітамін D

Вітамін D утворюється в організмі людини під впливом сонячного світла, а також міститься в багатьох продуктах харчування. У новому дослідженні вчені проаналізували дані публікацій, в яких оцінювався зв’язок між дитячою астмою та вітаміном D. Спостережні дослідження показують, що вищий рівень вітаміну D під час вагітності може захищати від астми. Однак клінічні випробування, в яких жінкам призначали вітамін D у вигляді добавок, показали суперечність у дослідженнях.

Наприклад, дослідження VDAART (це рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження прийому вітаміну D вагітними жінками з метою визначення, чи можуть пренатальні добавки запобігти розвитку астми та алергій у потомства жінок. Вторинною метою є визначення того, чи можуть добавки вітаміну D запобігти розвитку ускладнень вагітності, таких як прееклампсія, передчасні пологи та гестаційний діабет) не виявило зв’язку між прийомом вітаміну D під час вагітності та ризиком астми.

Автори нового дослідження припускають, що висновки оригінальної роботи були помилковими, оскільки дослідники не враховували початковий рівень вітаміну D у жінок до початку прийому добавок. Ці дані були доступні та використовувалися для повторного аналізу. Врахування початкового рівня вітаміну D показало, що його прийом під час вагітності (на терміні від 10 до 18 тижнів) у дозі 4 400 МО зменшує відносний ризик астми та ускладненого дихання у дітей на 50%. Такі самі дані були отримані у спостережних дослідженнях.

“Дефіцит вітаміну D дуже поширений, особливо у вагітних жінок, які не приймають добавки. Ґрунтуючись на наших висновках, ми рекомендували б усім вагітним щоденно приймати принаймні 4 400 МО вітаміну D3 протягом усієї вагітності з моменту зачаття”, – підсумував перший автор дослідження, заступник директора відділу Ченнінга в Гарвардській медичній школі (HMS) Скотт Т. Вайс.

Однак, слід пам’ятати, що прийом будь-яких добавок і препаратів вимагає попередньої консультації з лікарем.

Exit mobile version