Site icon Hetman News

Вчені розробили вакцину проти кокаїнової залежності: Незабаром відбудеться тестування на людях

кокаїн

Група вчених з федерального університету Мінас-Жерайс у Бразилії розробляє інноваційну вакцину проти кокаїнової залежності. Препарат Calixcoca вже успішно пройшов випробування на тваринах. Незабаром вчені проведуть тестування на людях. За словами розробників, вакцина активує спеціальні антитіла, які приєднуються до молекул кокаїну в крові. В результаті вони стають занадто великими, тому не можуть потрапити в мезолімбічну систему мозку, що відповідає за вироблення дофаміну. Таким чином, залежні більше не відчуватимуть задоволення від вживання наркотику.

Під час експериментів виявилося, що ефект від вакцини зберігався й у потомства досліджуваних мишей, що свідчить про можливість використовувати її у майбутньому для захисту ще ненароджених дітей від впливу наркотику на їхні організми.

Попри досягнутих успіхів, керівник групи, Фредеріко Гарсіа, зазначає, що вакцину слід використовувати разом із традиційними методами реабілітації. Зокрема, він пропонує застосовувати її для людей, які тільки що вийшли з-під лікарського нагляду.

Цей проєкт не є єдиним у своєму роді. У нульові роки декілька груп вчених із США розробляли власні варіанти вакцин, які мали допомогти у реабілітації осіб із кокаїновою залежністю. Деякі з цих препаратів, так само як і Calixcoca, створювали перешкоди для молекул наркотику. Проте більшість цих вакцин не продемонстрували серйозної ефективності під час клінічних випробувань.

Exit mobile version