Site icon Hetman News

Надзвичайне обміління Міссісіпі може призвести до колосальної економічної кризи в США

Ріка Міссісіпі, США

Рівень води в річці Міссісіпі, яка протікає виключно по території США, хоча її басейн також охоплює Канаду, впав до мінімуму минулого року, коли був зафіксований рекорд. Затягнення річки відбувається в розпал сезону перевезень зерна, повідомляють ЗМІ з посиланням на дані Метеорологічної служби США.

Так, 28 вересня рівень води в річці впав на 3,24 метра нижче базового рівня. 21 жовтня 2022 року фахівці зафіксували зниження рівня до 3,29 метра. Згідно з останніми прогнозами, рівень води в річці не перевищить рівень трьох метрів нижче базового до середини жовтня – піку сезону експорту зерна зі Сполучених Штатів.

При цьому по Міссісіпі транспортується приблизно 60% американського зерна. Низький рівень води створює багато перешкод на ділянці між виробничими пунктами у Мідвесті та терміналами на узбережжі Перської затоки. Через це США втрачають конкурентоспроможність на ринку зерна, тоді як Бразилія вже підірвала колись лідерські позиції Сполучених Штатів в цій галузі.

Американським фермерам доводиться скорочувати кількість барж із зерном, щоб зменшити транспортне навантаження на річку і запобігти суднам сідати на мілину. Національна берегова охорона з вересня 2022 року 22 рази закривала ділянки Міссісіпі для проведення днопоглиблюваних робіт та зняття барж, що сіли на мілину, кількість яких становила не менше 36.

Минулого року через обміління однієї з найвеличніших рік світу також передбачали економічну кризу. Тоді американські ЗМІ зауважували, що колись частини русла Міссісіпі стали її берегами, і рух барж із сільгосппродукцією та сталлю сповільнився або припинився.

Exit mobile version