Site icon Hetman News

Для уникнення мобілізації близько 800 тисяч українців змінили свої адреси та перейшли в «підпілля», повідомив нардеп

поліція і ТЦК

В Україні близько 800 тисяч чоловіків пішли в «підпілля», змінивши адреси та працюючи неофіційно, щоб уникнути мобілізації. Про це заявив голова комітету з економічних питань Верховної Ради Дмитро Наталуха в коментарі Financial Times.

Наталуха зазначив, що через цю ситуацію працівники ТЦК зосередили свою увагу на компаніях, де працівники офіційно оформлені та фізично присутні на виробництві.

Депутат розповів журналістам, що з часом дедалі більше підприємств в Україні закриються через брак людських ресурсів, і до кінця вересня 2024 року ситуація може стати критичною.

«Можна мобілізувати 1 мільйон осіб, але якщо не вистачає ресурсів для їхнього озброєння, це не матиме сенсу. Армія залишиться беззахисною, якщо економіка впаде», — вважає депутат.

Наталуха також підкреслив, що ухвалення законопроєкту про економічне бронювання дозволить звільнити від мобілізації близько 895 тисяч українців і забезпечить збирання приблизно 200 млрд гривень для потреб Сил оборони.

«Ці гроші не залежать від того, в якому настрої прокинеться Віктор Орбан чи хто стане наступним президентом США», — резюмував нардеп.

Щодо бронювання від мобілізації, 10 червня Кабмін оновив критерії бронювання, визнавши критично важливими благодійні організації, що забезпечують потреби ЗСУ та інших військових формувань. 11 червня Верховна Рада зареєструвала законопроєкт про економічне бронювання, а 22 квітня повідомлено про можливість електронного бронювання через Дію. 17 липня на порталі Дія стала доступна функція бронювання працівників критичних підприємств, і 22 липня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що через Дію вже заброньовано понад 34 тисячі осіб.

Exit mobile version