Site icon Hetman News

До Верховної Ради внесли новий варіант закону про мобілізацію замість вкрай непопулярного першого

Військовий квиток

Після внесення змін уряд України повторно вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо мобілізації. Перший варіант викликав надзвичайно негативну реакцію депутатів. У новій редакції закону вперше передбачається можливість демобілізації тих військовослужбовців, які безперервно служили в армії протягом 36 місяців під час дії воєнного стану, повідомляє bbc.com.

Родичі мобілізованих давно вимагали допустити таку можливість, і самі військовослужбовці, судячи з численних свідчень у ЗМІ, переживають важкості на межі своїх можливостей на закінченні другого року війни, але це положення не передбачає негайного повернення додому для кожного: воєнний стан був оголошений менше ніж 24 місяці тому, 24 лютого 2022 року. Крім того, в такій версії закону військовослужбовці, провівши на війні три роки, зможуть лише подати рапорт про звільнення. Цей рапорт повинні будуть розглянути протягом місяця і можуть відмовити. Також право на демобілізацію отримають військовослужбовці з інвалідністю та звільнені з полону.

Одночасно у законопроєкті знову міститься положення про зниження віку мобілізації з 27 до 25 років, а також вводяться електронні повістки в територіальний центр комплектування (колишній військкомат), які можуть вручатися через електронний кабінет призовника. Якщо повістка про виклик в територіальний центр комплектування і соціальної підтримки направлена в електронний кабінет призовника пізніше 17:00, то вона вважається врученою у робочий день, наступний за днем її відправлення, незалежно від отримання в ТЦК повідомлення про її доставку.

Для тих, хто не виконує вимогу з’явитися в територіальному центрі комплектування, передбачено санкції, такі як заборона на водіння автомобіля, заборона на виїзд за кордон і арешт майна, проте їх можуть вводити лише через суд, а не автоматично.

Exit mobile version