Site icon Hetman News

Тотальна мобілізація в Україні: Верховна Рада готує новий законопроєкт

Пост Мар'яни Безуглої

Верховна Рада готує новий законопроєкт, який за новими правилами регулюватиме мобілізацію українців у 2023 році. Народна депутатка України Мар’яна Безугла повідомила у своєму Facebook, що законопроєкт передбачає зміни в механізмі мобілізації та умовах відстрочки для різних категорій громадян, правилах військового обліку, рекрутуванні та звільненні зі служби.

У рамках мобілізації 2023 року право на відстрочку та звільнення мають:

Підставою для звільнення є:

Якщо приймуть законопроєкт, то практично всіх громадян України чекає мобілізація, оскільки право на відстрочку втратить навіть поліція, Бюро економічної безпеки та пенітенціарна служба.

Щодо процесу мобілізації, нардепи також пропонують скасувати строкову службу та звільнити усіх призовників — вони переходять в мобілізаційний ресурс відповідно до загальних правил (з 25 років).

Також вводиться базова загальновійськова підготовка до 3 місяців для всіх громадян у віці від 18 до 25 років (за бажанням спеціальна базова загальновійськова підготовка за спеціальностями, перелік яких визначається Міністерством оборони).

Процес мобілізації передбачає, що місцеві державні органи, адміністрації повинні, а не сприяти мобілізації, як це було раніше.

Мобілізація транспортних засобів стосується всіх, крім фізичних осіб. Додатково вводиться обмеження прав ухиляння від призову та посилення участі національної поліції.

Повна мобілізація населення — повістки, статуси

Способи вручення повістки за новими правилами наступні:

Мобілізована особа при підготовці — рекрут (не можна залучити, окрім підготовки; визначаються можливості, фізична здатність, фактична придатність; менше грошове забезпечення). Повністю відміняється можливість направити громадянина непідготовленим на фронт. Якщо рекрут не проходить етап підготовки, його можна звільнити без додаткових витрат для держави.

Категорію “обмежено придатний” знімають. Залишаться лише придатні та непридатні до служби.

Нардепами гарантується соціальний захист:

Як буде відбуватися мобілізація жінок в Україні

Якщо приймуть законопроєкт, то жінки стають на військовий облік (порядок обліку визначається Міністерством оборони), проходять базову загальновійськову підготовку, під час дії воєнного стану залучаються до проходження військової служби (на бойові посади — лише добровільно), звільняються від проходження базової військової підготовки (крім загальних підстав) у зв’язку із вагітністю або доглядом за дитиною.

Мобілізація в новому законопроєкті — обов’язки громадян

Безугла зазначила, що військовозобов’язаних громадян зобов’яжуть:

Діятиме свідоцтво захисника, яке може відображатися у Дії, а не повістка. Військовий облік за кордоном — визначає КМУ. Рекрутування відбудеться в ЦНАПі, центрах зайнятості та центрах рекрутування (тільки добровільно). Прямий призов до військових частин — через рекрутування.

Exit mobile version