Site icon Hetman News

В Україні скасовано статус “обмежено придатний” до служби у ЗСУ

офіс ТЦК

Відповідно до поправок до закону про права військовослужбовців на соціальний захист українцям, визнаним раніше “обмежено придатними“, слід звернутися на повторний медогляд. Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 2 квітня, підписав законопроєкт щодо змін у закони про забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист, передає dw.com.

Як розповів у Telegram депутат Верховної ради від фракції “Голос” Ярослав Железняк, одна з цих змін передбачає, що “чоловіки, які були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд (оскільки статус обмежено придатних для військової служби скасовано)”.

У законі залишається норма про повну “здатність або нездатність” нести військову службу, вказує українське онлайн-видання “Фокус“. Рішення з цього приводу буде приймати військово-лікарська комісія.

Крім того, внесені поправки забороняють ставати військовими капеланами представникам релігійних організацій, “керівний центр” яких знаходиться в Росії. У першу чергу це стосуватиметься священнослужителів Української православної церкви.

Зниження максимального віку для мобілізації до 25 років

Того ж дня Зеленський підписав законопроєкт про поправки до закону “Про військовий обов’язок“, що дозволяє призивати на військову службу за мобілізацією чоловіків у віці 25 і 26 років. До цього моменту примусова мобілізація в Україні стосувалася чоловіків у віці від 27 до 60 років.

Поправки, що передбачають зниження вікового обмеження для призову на військову службу за мобілізацією, Верховна рада України прийняла ще у травні 2023 року. 5 червня того ж року цей законопроєкт був направлений на підпис Зеленському, проте президент підписав його лише зараз.

Під час підготовки законопроєкту Міністерство оборони України обґрунтовувало його необхідність поповнення мобілізаційного резерву.

Не вистачає живої сили у ЗСУ

Як нагадує “РБК Україна“, Зеленський у грудні 2023 року заявив, що готовий знизити максимальний вік призову на військову службу до 25 років лише в тому випадку, якщо отримає аргументи від військових.

На тлі недавніх військових успіхів ЗС РФ ряд експертів в останні тижні звертали увагу, що українській армії не вистачає не тільки західного озброєння, але, в першу чергу, і живої сили.

Exit mobile version