Site icon Hetman News

В МВФ підрахували, скількі українців назавжди залишаться закордоном

українські біженці


Міжнародний валютний фонд очікує, що якщо війна в Україні триватиме до кінця 2024 року, приблизно 2 мільйони українців, які виїхали до країн ЄС, не повернуться додому після завершення війни. Про це розповіла співробітниця МВФ Сана Надім, повідомляє delo.ua.

Це пов’язано з тим, що війна продовжуватиме руйнувати інфраструктуру та економіку України та створювати загрозу для населення.

“До кінця нашого прогнозованого періоду ми очікуємо, що буде чистий негативний відтік 2 мільйонів людей у порівнянні з довоєнним сценарієм”, – сказала вона.

У Фонді також зазначають, що повернення мігрантів до України займе певний час, і до 2024 року очікується, що лише невелика кількість повернеться додому.

За даними ООН станом на 22 жовтня 2023 року, по всьому світу зареєстровано 6,2 мільйона біженців з України, з них 5,8 мільйона – в Європі.

В Інституті демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи заявляли, що Україна повинна створити сприятливі економічні умови для повернення українців з-за кордону.

Директор установи Елла Лібанова вважає, що Україні вдасться повернути лише не більше половини біженців, які виїхали через війну. Для країни неминучі депопуляція, дефіцит робочої сили та зниження щільності населення, особливо на окремих територіях.

Крім того, якщо 2,8 мільйона працездатних жінок, які виїхали з України як біженці, не повернуться додому, український ВВП втратить 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту.

Exit mobile version