Site icon Hetman News

США перевіряють порушення цінової стелі на нафту з Росії

танкер з російською нафтою

Управління за контролем за іноземними активами Міністерства фінансів США вислало повідомлення 30 транспортним компаніям,з проханням надати інформацію про свої судна, які можуть перевозити російську нафту в обхід санкцій. Ці повідомлення, розіслані Мінфіном Сполучених Штатів, становлять найбільший подібний крок з боку Вашингтона, який контролює виконання цінового ліміту на російську нафту, вказує Reuters.

За інформацією джерела агентства, компаніям з 30 країн, що отримали запити, належить понад 100 суден. Їх підозрюють у перевезенні нафти за цінами вище встановленого ліміту. Мінфін утримується від коментарів щодо цієї інформації, повідомляє dw.com.

Країни “Великої сімки” (G7), Євросоюз та Австралія встановили минулого року ціновий поріг на російську нафту у розмірі 60 доларів США за барель. Обмеження, введені через війну РФ проти України, забороняють західним компаніям транспортувати та страхувати російську нафту, яка продана за ціною вище цього рівня.

США обіцяли суворіше контролювати виконання цінового ліміту на нафту.

Підвищення світових цін на нафту у цьому році означає, що більшість російської нафти, попри санкції, торгується вище максимального рівня, стверджує Reuters. До осені 2023 року зниження цін на російську нафту з 40 доларів до 10 доларів, повідомляло агентство Bloomberg.

Американські посадовці наголошують, що обмеження все ще призводять до додаткових витрат для Росії, змушуючи її покладатися на “тіньовий флот” старих танкерів, більш довгі рейси та дорогі послуги.

У минулому місяці міністр фінансів США Джанет Йеллен оголосила жорсткі заходи проти компаній, що обходять ціновий ліміт на російську нафту. У жовтні Вашингтон вперше ввів санкції щодо власників двох танкерів, що перевозили російську нафту за ціною вище максимального рівня, повідомляє Reuters. Запити інформації про судна, розіслані зараз, – звичайний крок при розслідуванні можливих порушень санкцій, пояснив джерело агентства.

Exit mobile version