Site icon Hetman News

Генсек НАТО: Росія вже не зможе досягти своєї мети в Україні

Генсек НАТО Столтенберг

Росія, попри застосування значних військових зусиль, вже не зможе досягти своїх цілей у війні проти України, вважає Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

“Метою вторгнення, вчиненого за вказівкою президента Володимира Путіна, було не допустити руху України в бік НАТО та Євросоюзу, але після майже двох років війни Україна стала ближче до НАТО та ЄС, ніж будь-коли”, – заявив Столтенберг в інтерв’ю агентству dpa, опублікованому у п’ятницю, 22 грудня, передає dw.com.

“Президент Путін назавжди втратив Україну. Це велика стратегічна поразка для Росії”, – підкреслив генсек, висловивши при цьому повну впевненість у тому, що колись Україна досягне своєї мети та стане членом НАТО. Голова Північноатлантичного альянсу нагадав про гігантську ціну, яку Росія платить за війну проти України: вона вже втратила сотні літаків, тисячі танків і 300 тисяч військових убитими та пораненими, через війну зросла інфляція та зменшився рівень життя, Росія зараз сильніше політично ізольована, ніж раніше.

Тим часом Йенс Столтенберг застеріг від очікувань швидкого завершення війни, зауваживши, що немає жодних ознак того, що Путін змінить свій курс після очікуваних перевиборів на пост президента 17 березня.

“Путін і далі буде намагатися окупувати нові території. Для НАТО та її членів це означає необхідність і надалі надавати рішучу підтримку Києву. Українці показали, що вони здатні захищатися та братися за зброю, особливо коли цю зброю отримують з Німеччини та багатьох інших країн”, – сказав Столтенберг.

Він запропонував розглянути питання про розширення допомоги Україні шляхом зміни договорів щодо поставок зброї третім країнам. “В цілому, ми повинні збільшувати виробництво, щоб ефективніше захищати Україну і самих себе. Раніше стало зрозуміло, що плани ЄС поставити Україні до початку 2024 року 1 млн артилерійських снарядів приречені на провал через те, що, на оцінки, не менше 40 відсотків продукції експортується в треті країни. Питання полягає в тому, чи дійсно потрібно експортувати так багато”, – пояснив генсек НАТО.

Йенс Столтенберг утримався від коментарів на тему нової хвилі мобілізації в Україні.

“Я утримаюся від надання президенту Зеленському порад, як йому краще вести війну. Ніхто не усвідомлений про потреби України у солдатах краще, ніж українці”, – вказав він.

Exit mobile version