Site icon Hetman News

Понад 12 000 німецьких ресторанів можуть збанкрутити через підвищення ПДВ

Ресторан

12 000 німецьких ресторанів опинилися під загрозою через підвищення цін на продукти харчування. Після відновлення рівня ПДВ для ресторанів з 7% до 19%, ціни обов’язково підвищаться у січні. Уряд знизив податок 3 роки тому як захід для зменшення збитків від пандемії, але багато ресторанів ще не відновилися після її наслідків, передає euronews.com.

Промисловість харчування стурбована тим, що покупці можуть не змогти дозволити собі вищі ціни.

“Це катастрофа для нашої галузі, для багатьох підприємств. Згідно з опитуванням DEHOGA, 12 000 компаній не виживуть. Вони або здадуться, або збанкрутують”, – сказала генеральний директор DEHOGA (Німецька асоціація готелів та ресторанів) Інгрід Хартге.

Німеччина стане однією з найдорожчих країн Європи за ПДВ на продукти харчування. Найбільше під загрозою неплатоспроможності опинилися незалежні та сімейні підприємства. У січні цього року багато ресторанів змушені будуть передбачити зростання цін для клієнтів.

“ПДВ включено. Мінімальна заробітна плата включена, підвищення орендної плати включене. Тому що інакше це більше не може працювати. І тоді виникає питання: хто все ще може собі це дозволити?”, – сказала власниця Сильвія Фолькнер.

Це останній удар як для ресторанів, так і для клієнтів, які пережили пов’язаний з COVID-19 карантин та зростання цін на електроенергію, спричинене війною в Україні. Критики говорять, що деякі соціальні верстви будуть позбавлені можливості виходу поза домівку для їжі.

“Лише готувати вдома – це не варіант. Ходити до ресторану, бути серед людей, це приємніше. І тому я б цього придержувався”, – зауважив технічний менеджер та гість ресторану Тіло Баумерт.

Класичні німецькі страви, включаючи шніцель і каррівурст (культова закуска зі смаженої та нарізаної на шматочки ковбаски під томатним соусом з каррі), ймовірно, подорожчають на 2 євро за страву.

Під час своєї передвиборчої кампанії у 2021 році Олаф Шольц обіцяв зберегти зниження ПДВ.

Власники німецьких ресторанів не задоволені урядом за порушення своєї обіцянки знизити податок до рівня 7%. Проте підвищення зачепить лише ресторани, що подають їжу на тарілках, а не компанії, що займаються доставкою чи виносом. Залишається відкритим питання: чи будуть люди у Новому році продовжувати харчуватися поза домівкою, чи вони сприйматимуть це як розкіш, яку вже не можуть собі дозволити?

Exit mobile version