Site icon Hetman News

На Одещині зафіксували перший укус павука-каракурта

павук-каракурт

У лікарні кажуть, що протиотрути немає не тільки в їхній лікарні, але й загалом по всій Україні. В Одеській області зафіксували перший укус павука-каракурта. Постраждав чоловік, і його направили до Болградської лікарні. Про це повідомляє focus.ua.

Зазначається, що по допомогу до медиків звернувся чоловік. Він розповів, що працював у полі, відчув біль і побачив, що його вкусив павук.

“Після детального опису павука, якого бачив чоловік, ми встановили, що це каракурт. Зараз стан чоловіка середньої тяжкості, він перебуває під наглядом у реанімаційному відділенні, щоб не пропустити жодних ускладнень. Що стосується наявності сироватки, то її немає, як і по всій Україні”, — прокоментувала заступник генерального директора КНП “Болградська ЦРЛ” Катерина Ніколаєва.

Вона додала, що якщо десь з’явиться інформація про наявність сироватки, медичний заклад її відразу ж придбає.

“Звертаю увагу жителів, якщо вас вкусив павук, то краще одразу звертатися до лікаря або в приймальне відділення, бо укус павука дуже небезпечний”, — сказала вона.

Чим небезпечний павук каракурт?

Яд каракуту чинить токсичну дію на центральну і периферичну нервову систему, викликає отруєння всього організму і може призвести до смерті.

Після укусу на шкірі з’являється маленька червона плямка, що швидко блідне. Спочатку людина відчуває біль у місці укусу, потім з’являється запаморочення, болі в м’язах, задишка, підвищена пітливість і температура, а також неритмічне серцебиття і страх смерті. У найгіршому випадку може статися параліч дихальних м’язів, і людина помре через неможливість дихати.

Раніше цей вид павука існував тільки вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів. За останні 10 років географія поширення каракурту з південних областей України розширилася на Кіровоградську, Дніпропетровську і Харківську області.

За оцінками фахівців, павуки ніколи не нападають першими і без причини.

Після укусу на шкірі з’являється маленька червона плямка, що швидко блідне. Укус каракурта може викликати психічну нестабільність у людини, пекучий біль, яка через 15-30 хвилин поширюється по всьому тілу. У постраждалого виникає біль в області живота, слиновиділення і потовиділення, порушення роботи серця, ускладнення дихання.

Павуки зазвичай активізуються у спекотну та засушливу погоду – саме такі умови найбільш сприятливі для цього виду.

Exit mobile version