Site icon Hetman News

Politico: Франція застосувала проти Дурова закон, що не використовується 20 років

Павло Дуров

Влада Франції вперше використала закон 2004 року, що стосується шифрування повідомлень у месенджерах, для висунення обвинувачень співзасновнику Telegram Павлу Дурову.
Про це йдеться в матеріалі газети Politico, передає media.az.

У Франції проти Дурова висунули шість обвинувачень, два з яких стосуються відмови від співпраці з владою країни щодо шифрування каналів у месенджері та відсутності «завіреної декларації» при шифруванні. Ці два обвинувачення виглядають «неочікувано» на фоні решти, які звинувачують Дурова в поширенні незаконного контенту, а також в контексті того, що шифруванням користуються багато інших додатків, включаючи WhatsApp, Signal, iMessage.

Крім того, ці обвинувачення висунуті на підставі французького закону 2004 року, який, імовірно, раніше не використовувався для висунення обвинувачень технологічним платформам і виглядає «незвично» для західних демократій, які публічно виступають проти втручання держави в приватне листування. Відповідно до цього закону, компанії, що використовують криптографічні інструменти, зобов’язані повідомляти про це Національне агентство безпеки інформаційних систем Франції, а також мати в розпорядженні опис характеристик криптографічного інструменту та вихідний код програмного забезпечення.

Два обвинувачення проти Дурова, що стосуються шифрування, можуть змусити інші сервіси обміну зашифрованими повідомленнями шукати докази того, що вони не порушують французький закон. Ці обвинувачення також вказують на прагнення західної влади встановити контроль над спілкуванням людей в Інтернеті.

«Це економічне самогубство, яке в короткі терміни назавжди змінить сприйняття засновників [сервісів] та їхніх інвесторів», — написав з цього приводу в X (раніше Twitter) голова технологічної компанії Proton Енді Єн.

Водночас юрист аудиторської фірми Bourdon Associates Вінсент Бремгарт сказав у коментарі Politico, що ніколи не стикався з обвинуваченнями, висунутими за використання криптографічного захисту.

«Наскільки мені відомо, зобов’язання, передбачені законом 2004 року, ніколи не ставали предметом судового переслідування такого роду», — заявив він.

Exit mobile version