Site icon Hetman News

Польські фермери розблокували кордон із Україною

українські далекобійники


Польські фермери, що заблокували прикордонний перехід до України, припинили протести після досягнення угоди з урядом у суботу, повідомило державне інформаційне агентство PAP. Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сикерський та губернатор Підкарпатської області Тереза Кубас-Хул підписали угоду з групою протестувальників під назвою “Обманута сільська місцевість” щодо розблокування прикордонного пункту Медика з Україною, передає euronews.com.

Угода передбачає нормальний рух вантажних автомобілів, які до цього утворювали великі черги на цьому прикордонному переході.

Сикерський уточнив, що Польща продовжить допомагати Україні, але потрібні нормативні акти для встановлення квот на обсяг української сільгосппродукції, що надходить на європейський ринок.

“Необхідні серйозні нормативні акти. Ми розуміємо потребу допомогти Україні, Польща і поляки це робили і продовжують робити. Тим часом ми хочемо, щоб були введені певні правила, пов’язані з квотами на припустимий обсяг різних українських товарів, що надходять і впливають на європейський ринок”, – заявив міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сикерський.

Угода передбачає, що міністр сільського господарства прийняв вимоги фермерів, які вимагали субсидії на вирощування кукурудзи у розмірі 1 мільярда польських злотих (250 мільйонів доларів), зниження сільськогосподарського податку і пільгові кредити на ліквідність, повідомляє PAP.

Вимоги повинні бути реалізовані після завершення законодавчого процесу та отримання необхідних дозволів від Європейського союзу.

З листопада не лише фермери, але і водії вантажівок блокують прикордонні переходи, ускладнюючи доставку допомоги в Україну.

Далекобійники вимагають заборонити реєстрацію транспортних компаній з капіталом з-за меж Європейського союзу в Польщі та відновлення дозволів на в’їзд для українських перевізників. На сьогодні водії продовжують протести, утворюючи багатокілометрові черги на прикордонних переходах.

Exit mobile version