Site icon Hetman News

Жертвами повеней у Європі стали щонайменше 15 людей

повінь у Чехії

У Чехії щонайменше чверть мільйона домогосподарств залишилися без електрики минулими вихідними. Найбільше постраждав схід країни — Моравія та Сілезія. Рятувальники евакуювали частину жителів та домашніх тварин з міст Опава, Єсеніка, Крнов та інших, повідомляє svoboda.org.

Очевидці повідомляють про зруйновані будинки, відсутність зв’язку, нестачу питної води та розбиті машини.

Радіо “Свобода” порівняло супутникові знімки міста Опава за 7 та 15 вересня. Зображення показують, як вода поширилася на житловий район багатоповерхової забудови. Частину жителів було евакуйовано, але багато хто відмовився залишати свої домівки та квартири.

У Чехії залишаються закритими кілька важливих автомобільних доріг. На залізниці також зберігаються обмеження — рух потягів зупинено на багатьох ділянках. Рятувальники здійснили сотні виїздів для розчищення залізничних колій від повалених дерев, евакуації пасажирів та допомоги постраждалим.

Як і раніше, серйозною залишається ситуація в одному з великих промислових міст Чехії — Остраві. Там перекрито дороги, обмежено залізничне сполучення. З одного району міста рятувальники евакуювали понад 500 людей.

Разом із тим, до вечора понеділка влада кількох чеських регіонів повідомила, що рівень води почав спадати.

Влада Праги заявила, що ситуація в столиці Чехії стабільна, але протипаводкові обмеження залишаються в силі. Міська влада також закликала жителів не гуляти в парках через розмитий ґрунт та ризик падіння дерев, а також обмежити використання приватного транспорту, щоб не заважати роботі екстрених служб.

Жителі Чехії повідомили страховим компаніям про сотні випадків на суму в десятки мільйонів крон через повені, але точну суму збитків ще не підраховано.

Польський уряд у понеділок оголосив режим стихійного лиха в районах, що постраждали від повені — переважно на кордоні з Чехією на південному заході Польщі. Там прорвало кілька протипаводкових дамб.

Exit mobile version