Site icon Hetman News

Жінка з Кривого Рогу оскаржила блокування рахунків ПриватБанком за операції з криптовалютою на Binance

відділення ПриватБанку

Жінка дозволила своєму синові продати її криптовалюту на Binance. Однак після зарахування на картку коштів у розмірі 75 075 грн ПриватБанк заблокував рахунки. Про це йдеться у рішенні Саксаганського районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області, опублікованому 3 червня 2024 року.

19 листопада 2023 року жінка доручила своєму синові продати її криптовалюту Tether (USDT) у розмірі 1 905,45 USDT через платформу Binance за курсом 39,40 гривень за 1 USDT. На платформі було створено ордер, за яким після успішної операції на рахунок продавця мали зарахувати 75 075 гривень (1906,78 USDT x 39,40 грн – 1.33 USDT комісії = 75 075 грн).

На ордер відгукнулася невідома особа, яка погодилася придбати 1 905,45 USDT за 75 075 грн і 19 листопада 2023 року здійснила грошовий переказ. Пізніше ПриватБанк в односторонньому порядку припинив обслуговування всіх рахунків, обмежив доступ до системи інтернет-банкінгу Приват24 та гарячої лінії.

ПриватБанк призупинив обслуговування жінки з 19 листопада 2023 року через звернення клієнта щодо шахрайського переказу коштів на її рахунок. Для розблокування рахунків вона надала скріни продажу криптовалюти, але там не було інформації про ПІБ власника акаунта/покупця криптовалюти, що унеможливило розблокування рахунків, оскільки згідно з процедурами ПІБ власника акаунта/покупця має збігатися з ПІБ відправника коштів. Вона не надала підтверджувальних документів належності акаунту у Binance і відмовилась повертати кошти, отримані в результаті шахрайської операції.

Рішення суду: Суд задовольнив позов жінки. ПриватБанк зобов’язали відновити обслуговування та можливість здійснення клієнтом всіх операцій по банківських рахунках та платіжних картках.

ПриватБанк належним чином не обґрунтував правомірність тривалого блокування карткових рахунків, відкритих на ім’я позивачки. Доказів на підтвердження порушень законодавства, які б обґрунтовували блокування рахунків, до суду не надали. Попри неодноразові звернення клієнтки, банк не вчинив дій для розблокування та відновлення обслуговування рахунків. Крім того, призупинення обслуговування рахунків, включно з видатковими операціями, триває з 19 листопада 2023 року, що перевищує строки, встановлені законодавством. Арешт на кошти клієнтки, що обліковуються на картковому рахунку, не накладено. Таким чином, дії ПриватБанку щодо блокування рахунків визнано неправомірними, тому позовні вимоги підлягають задоволенню,” – наголосив суд.

Exit mobile version