Site icon Hetman News

Україна вперше святкує Різдво 25 грудня, замість 7 січня

Митрополит Єпіфаній

Автокефальна Православна церква України (ПЦУ) вперше відзначає Різдво у понеділок, 25 грудня, замість 7 січня. ПЦУ відзначає це свято за новоюліанським календарем водночас, що й католики та протестанти. Предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній, очолив літургію у Києво-Печерській лаврі. Він побажав українцям “благословенного і переможного нового року”, повідомляє delfi.lv.

Президент України Володимир Зеленський зняв відеозвернення з Києво-Печерської лаври напередодні. “Сьогодні всі українці — разом. Ми всі зустрічаємо Різдво разом. У одну дату, як велика родина, один народ, одна, об’єднана країна. І сьогодні, як ніколи, наша спільна молитва буде дуже сильною… Вона звучатиме сьогодні, без відмінності у два тижні. І буде звучати разом з Європою та світом”, — сказав він.

Перехід на святкування Різдва 25 грудня

Рішення про перехід на новоюліанський календар, який ще називають григоріанським, ПЦУ оголосила у травні, назвавши його “складним”, але “обґрунтованим”. Тоді церква відповіла, що святкування Різдва 7 січня та інших важливих дат за юліанським календарем “сприймається як пов’язане з російською церковною культурою”, і питання переходу на інший календар особливо гостро “виникло через російську агресію”.

У липні президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким святкування Різдва в країні відбувається 25 грудня. Цей день визнаний в Україні вихідним, а 7 січня втратило такий статус. “Прийняття закону дозволить відступити від російських традицій та зміцнити національну єдність в Україні”, — підкреслювалося в пояснювальній записці до законопроєкту.

Тим часом Українська Православна церква (УПЦ), яку влада України звинувачує у зв’язках з Росією, досі святкує Різдво 7 січня.

Exit mobile version