Site icon Hetman News

Законопроєкт № 8371: Верховна Рада має намір заборонити діяльність УПЦ МП

Києво-печерська Лавра


Прийнятий законопроєкт передбачає заборону діяльності в Україні церков, керівництво яких знаходиться в державі, що веде збройну агресію проти країни. Фактично мова йде про УПЦ МП.

Верховна Рада України у четвер, 19 жовтня, прийняла у першому читанні законопроєкт № 8371 “Про внесення змін до деяких законів України про діяльність релігійних організацій в Україні”, пов’язаних з Російською православною церквою. За відповідне рішення проголосували 267 депутатів.

Законопроєкт був підготовлений урядом України та внесений в парламент ще в січні 2023 року. Він передбачає заборону діяльності в Україні церков, керівництво яких знаходиться в державі, яка веде збройну агресію проти країни. У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт є необхідним для “забезпечення духовної незалежності, запобігання розколу суспільства за релігійною ознакою”, а також для “сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів”.

Фактично мова йде про заборону діяльності Української Православної Церкви Московського патріархату (УПЦ МП), найбільшої християнської церкви в країні. Попри те, що після початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну УПЦ оголосила про свою незалежність від Російської православної церкви, в Києві вважають, що вона не розірвала зв’язки з Москвою. Крім того, останнім часом проти ряду священників УПЦ були порушені кримінальні справи, пов’язані з підтримкою дій Росії.

Згідно з результатами опитування, проведеного Центром Разумкова за замовленням українського видання “Дзеркало тижня“, понад 40 відсотків українців не можуть простити УПЦ МП проповідей “руського мира”, зв’язків із російськими спецслужбами та підтримки протягом восьми років, з 2014 року, російського наративу про нібито “громадянську війну” в Україні.

Exit mobile version