Site icon Hetman News

Румунія надасть військову допомогу Україні

Румунія Україна (прапори)

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що під час офіційного візиту до Румунії Україна отримала важливі угоди, включаючи військову підтримку. Румунія – єдина союзна держава, яка приховувала військову підтримку, яку вона запропонувала та продовжує запропоновувати Україні. Проте з часом на українському фронті з’явилося багато зображень румунської військової техніки – від бронетехніки до ракетних установок і боєприпасів, повідомляє tvrmoldova.md з посиланням на defenseromania.ro.

Українські офіційні особи з повагою ставляться до рішення Бухареста не розголошувати інформацію про військову підтримку, яку пропонує сусідня країна. З часом і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та президент Володимир Зеленський подякували Румунії, включаючи за військову допомогу, не вдаючись у подробиці.

По завершенні офіційного візиту до Румунії президент Зеленський зробив коротке заявлення, в якому ще раз подякував Румунії та відзначив військовий аспект. Не уточнюючи деталей, Зеленський згадав системи ППО та снаряди для гаубиць.

“Я не можу зараз вам усього розповісти, але щодо снарядів – позитивно, підсилення ППО – позитивно. Ми ще що-небудь готуємо”, – підсумував Зеленський.

Про це український президент також говорив на спільній прес-конференції, яку він провів разом із президентом Клаусом Йоханнісом у палаці Котрочень.

“Ми обговорили наші військові потреби. Будуть новини щодо артилерії та ППО. Румунія знає, наскільки небезпечні дрони “Шахед“, за допомогою яких Росія атакує”, – заявив президент Зеленський.

Які снаряди Румунія могла б відправити в Україну?

Це 152-міліметрові та 122-міліметрові снаряди, які використовуються радянськими артилерійськими системами. 122-мм снаряди активно використовуються українцями, включаючи системи 2С1 Гвоздика“, а 152-мм снаряди – 2А65 “Мста-Б“.

Румунія виробляє обидва типи снарядів через національну компанію Romarm.

Проте минулого року став вірусним відеоролик, що показує, як українські самохідні гаубиці 2С1Гвоздика” використовують румунські боєприпаси.

Exit mobile version