Site icon Hetman News

Румунія не виділила жодних коштів для українських біженців у 2024 році

валіза з українським прапором

Влада Румунії у 2024 році не виділила жодної фінансової допомоги українським біженцям. Про це повідомляє Euractiv із посиланням на Генеральну інспекцію з надзвичайних ситуацій Румунії (IGSU).

За даними IGSU, біженці з України отримали певну фінансову підтримку у лютому, однак це були прострочені виплати з кінця 2023 року, повідомляє nv.ua.

Стосовно витрат за січень і лютий 2024 року, IGSU заявила, що “були предприняти кроки з найвищими структурами для виділення необхідних коштів після отримання запитів від місцевих органів державної влади”. Проте IGSU не може оцінити, коли вона отримає необхідні суми.

Euractiv пише, що у 2023 році допомогу українським біженцям також затримали через дефіцит бюджету, що призвело до протестів декількох десятків українців перед Міністерством фінансів у листопаді того ж року.

Зазначається, що до квітня 2023 року допомога надавалась в рамках програми 50/20. Так, українським біженцям виділяли 50 леїв (10 євро) на проживання, а також 20 леїв на щоденне харчування. Ці кошти не надавалися безпосередньо біженцям, а перераховувалися румунським приймаючим сторонам.

З травня 2023 року уряд Румунії зменшив допомогу до 750 леїв (150 євро) на місяць для окремих осіб і 2 000 леїв (402 євро) для сімей, з додатковими 600 леями (120 євро) на особу на витрати на харчування.

За останніми даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на лютий 2024 року у Румунії перебувало понад 78 тисяч українців. Румунія посідає восьме місце за кількістю українських біженців в ЄС.

Exit mobile version