Site icon Hetman News

Румунія запровадила ліцензування яєць та м’яса птиці з України

курячі яйця

Румунія розширила список імпортних товарів з України, які потребують ліцензії для ввезення в країну, після скарг румунських фермерів на демпінгові ціни на українську продукцію. Румунські птахівники стикаються з “серйозною проблемою” через імпорт яєць і м’яса птиці з України, які продаються за цінами значно нижчими за румунську собівартість, заявив міністр сільського господарства Флорін Барбу після засідання уряду, передає eurointegration.com.ua.

Після обговорень з представниками птахівницького сектору уряд вирішив додати яйця та м’ясо птиці до переліку продуктів, які можуть бути імпортовані з України лише за наявності ліцензії.

Це “наш обов’язок — захистити румунське виробництво”, пояснив Барбу.

Зернові, насіння, борошно та цукор також раніше були включені до цього списку.

Як член ЄС, Румунія повинна дотримуватися певних виробничих вимог у секторі птахівництва, що робить витрати “на 30% вищими, ніж в Україні”, додав Барбу.

Барбу також підкреслив, що заборони на імпорт українських яєць і м’яса птиці не існує.

“Ми ухвалили це рішення щодо ліцензування, щоб гарантувати, що коли харчова промисловість потребує цих продуктів, а Румунія не є повністю самодостатньою, лише румунські переробники можуть імпортувати їх за ліцензією”, — додав він.

Після того, як у вересні 2023 року Європейська комісія вирішила не продовжувати заборону на імпорт українського зерна для п’яти сусідніх країн ЄС (Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини), Румунія ввела ліцензії на імпорт зернових і олійних культур з України та Молдови. Цей захід, запроваджений у жовтні минулого року, було продовжено.

Згідно з цим рішенням, лише румунські компанії, які займаються виробництвом олії та жирів, борошна, кормів для тварин і тваринництвом, мають право імпортувати сільськогосподарську продукцію з України або Молдови.

Exit mobile version