Site icon Hetman News

Циклон “Борис” викликав у Європі повені та зсуви ґрунту: у Румунії є загиблі

рятувальники

Циклон “Борис“, що супроводжується проливними дощами, спричинив повені в багатьох країнах Центральної Європи. У Румунії найскладніша ситуація склалася в повіті Галац, повідомляється щонайменше про двох загиблих. Однією з жертв став літній чоловік, прикутий до ліжка, чий будинок затопило. За ніч рівень води в регіоні піднявся до 1,7 метра, передає radiomoldova.md.

За деякими даними, загальна кількість загиблих у Румунії зросла до 4.

Сильні дощі призвели до затоплення вулиць і будинків, рятувальники використовують човни для евакуації. На цей момент вдалося вивезти із зони лиха близько 100 осіб. Допомога потрібна ще близько 500 жителям чотирьох населених пунктів.

Циклон приніс проливні дощі та шквальний вітер до Словаччини та Словенії, спричинивши повені й зсуви ґрунту. Підтопленою виявилася і Польща. На півдні країни через повені евакуювали тисячі людей. Минулої ночі рятувальники виїжджали на понад 1300 викликів. Місцева влада побоюється повторення повені 1997 року.

З екстремальними наслідками негоди зіткнулася і Чехія. У країні понад 25 тисяч людей залишилися без електрики. Десятки волонтерів вже збудували металеві загорожі та піщані дамби.

“Циклон рухається на північ, північний схід, деякий час перебуватиме у Східній Європі, а потім повернеться на захід. Така ситуація зазвичай призводить до проливних дощів катастрофічних масштабів”, – попереджають гідрологи.

Влада Австрії готується до найгіршого. Канцлер Карл Негаммер вимагав мобілізації 1000 солдатів на випадок, якщо Дунай затопить Відень.

Exit mobile version