Site icon Hetman News

WSJ: Саудівська Аравія загрожує обвалити ціни на нафту до 50 доларів

нафтові вишки

Міністр енергетики Саудівської Аравії попередив, що ціни на нафту можуть впасти до 50 доларів за барель, якщо країни-члени ОПЕК+, які порушують домовленості, не будуть дотримуватися узгоджених обмежень на виробництво. Інші виробники інтерпретували ці заяви як завуальовану загрозу з боку Саудівської Аравії: королівство готове розпочати цінову війну, щоб зберегти свою частку ринку, якщо інші країни не будуть дотримуватися домовленостей ОПЕК+, передає epravda.com.ua з посиланням на wsj.com.

Ключові члени альянсу, до якого входять Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та їхні союзники, планують обговорити можливість пом’якшення обмежень на виробництво у грудні під час онлайн-зустрічі в середу.

Після того, як у вівторок Іран запустив ракети по Ізраїлю, ціни на нафту зросли після кількох тижнів постійного зниження. Ціна нафти марки Brent, міжнародний еталон, піднялася на 5%, але зрештою стабілізувалася на 2,4% вище, трохи нижче 70 доларів за барель.

Захід побоюється, що більш широкий конфлікт може перекрити експорт нафти з Перської затоки, що проходить через Ормузьку протоку, яка межує з Іраном, і це підштовхне ціни вгору.

Проте геополітична напруженість триває вже кілька місяців без значного впливу на ціни на нафту, і це розчаровує саудівських чиновників. Це частково пов’язано з тим, що інші члени картелю не дотримувалися планів щодо обмеження виробництва більшу частину цього року.

Під час телефонної конференції минулого тижня міністр енергетики Саудівської Аравії, принц Абдельазіз бін Салман, попередив інших виробників, що ціни можуть впасти до 50 доларів за барель, якщо вони не виконають узгоджені скорочення виробництва.

За словами делегатів ОПЕК, які були присутні на дзвінку, він особливо зазначив Ірак, який у серпні перевищив квоти на 400 тисяч барелів на день, і Казахстан, який планує збільшити виробництво завдяки відновленню роботи нафтового родовища Тенгіз з видобутком у 720 тисяч барелів на день.

Саудівське послання було таким: «Немає сенсу збільшувати обсяги виробництва, якщо для них немає місця на ринку», — сказав один із делегатів. «Деяким варто мовчати та дотримуватися своїх зобов’язань перед ОПЕК+».

Exit mobile version